Als iemand in aanmerking wil komen voor een herplaatspapegaai van Stichting Vrolijke Papegaai, is het minstens eenmaal volgen van onze basisworkshop “Houden van Vrolijke papegaaien” een verplichting. Voor het adopteren van een ara, edelpapegaai of kaketoe stellen we niet alleen de basis-, maar ook onze vervolg-workshop verplicht. We doen dat omdat we er zeker van willen zijn, dat de opvangpapegaaien die aan onze zorg zijn toevertrouwd, op het best mogelijke plekje geplaatst gaan worden.
Het theoretische gedeelte van de basisworkshop is gedigitaliseerd. Dit kun je dus thuis doen, op je eigen tijd en je eigen tempo. In dit theoriegedeelte leer je veel over de achtergrond van een papegaai, over welke aspecten zijn gedrag mede bepalen en hoe jij daarmee kunt omgaan. Maar ook de voeding, verzorging, huisvesting en andere basiskennis komen daarin uitgebreid aan de orde.
Ook de theorie van de vervolgworkshop is gedigitaliseerd. Hier gaat het over onderwerpen als gezondheid, herkomst, verschillende soorten van (probleem)gedrag, zintuigen en emoties en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan een aantal specifieke soorten, zoals edelpapegaai, kaketoe en ara. Want bij het adopteren van een van die soorten is ook het volgen van de vervolgworkshop verplicht.
Daarnaast is er ook een praktijksessie opgenomen in zowel de basis- als de vervolgworkshop. Dat is een bijeenkomst waar basisvaardigheden worden aangeleerd en/of herhaald, zoals de papegaai in een handdoekje pakken, leren opstappen, nagels vijlen en kortwieken. Maar ook is er de mogelijkheid om uitgebreid met onze opvangpapegaaien kennis te maken, die daarbij allemaal aanwezig zijn. Het bezoeken van en kennismaken met de papegaaien is alleen mogelijk tijdens onze workshops en evenementen, dit ivm de privacy van onze vrijwillige opvanggezinnen.
Voor mensen die interesse hebben om een papegaai van ons te adopteren, is ook het praktijkgedeelte verplicht. Voor mensen die zelf al een papegaai (misschien met probleemgedrag) hebben en meer over gaaien willen leren én voor mensen die zich aan het oriënteren zijn of een papegaai in hun huis en hart opnemen iets voor hen is, is de praktijksessie niet verplicht, maar wel een grote aanrader!
Alle informatie over onze workshops is terug te vinden op https://workshops.vrolijkepapegaai.nl/
Wanneer er bij de praktijksessie een match lijkt te zijn tussen een opvangertje en een potentieel herplaatsgezin, dan gaat de vogel eerst logeren bij dit gezin, een soort “proefperiode”. Die logeerperiode duurt 6 weken, langer of korter uitsluitend in overleg. De eventueel al bij het potentiële adoptiegezin aanwezige parkieten/papegaaien moeten recent allemaal getest zijn op PBFD, Chlamydia, Polyoma en KDS/PDD, om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Het spreekt vanzelf dat ook onze opvangpapegaai recent volledig negatief getest is. Natuurlijk wordt voor de logeerperiode een logeercontract getekend met een aantal voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld de kostenbijdrage die wij vragen voor een papegaai, op dat moment al worden betaald. Er wordt een bijdrage in de gemaakte kosten (levensonderhoud, vogelarts, is testen, chippen enz.) gevraagd en een contract getekend. Om een indruk te geven: voor een grijze roodstaart vragen we een bijdrage van € 325.
Als de vogel 6 weken heeft gelogeerd en zowel het logeergezin als wij besluiten dat de vogel bij het gezin mag blijven, dan wordt er officieel herplaatst/geadopteerd. Mocht de logeerperiode niet naar wens verlopen, dan komt de vogel terug in de opvang en wordt de kostenbijdrage teruggestort. Na herplaatsing blijven wij graag op de hoogte van het vrolijke leven van de herplaatste papegaai. Dit kan via ons forum, facebook, telefoon of mail. Maar onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar deelname aan een van onze activiteiten, zodat we direct contact hebben met de herplaatste papegaai en zijn adoptiegezin.