Papegaaien en puberteit

Hoe kunnen we helpen?

Wanneer er gevraagd word naar puberen/puberteit, dan weet iedereen wat er bedoeld word. Over het hele internet en op diverse forums vind je ook het woord puberteit m.b.t. papegaaien. Maar puberteit komt eigenlijk niet voor bij vogels. In de medische wereld spreekt met over broedrijp of geslachtsrijp.

 

Wij mensen vertalen het naar puberteit. In de aanloop naar de eerste broedrijpheid zien we de papegaaien veranderen, klieren, enige agressie, plukken, schreeuwen tot aanvallen toe. Per vogel verschillend. Ze ondergaan een lichamelijke verandering en gaan zich anders gedragen. Dus wat is er makkelijker dan spreken over puberteit?

 

Wij vroegen Debbie Rijnders, directeur van Tinley, wat er nu eigenlijk gebeurt in het lichaam van een papegaai bij de “puberteit”. Zij vroeg het voor ons na bij twee vogelspecialisten.

 

Volgens dierenarts/vogelspecialist Yvonne van Zeeland ( Universiteit Utrecht) en vogeldierenarts Gerd Theel is er bij vogels geen sprake van puberteit. Het geslachtsrijp worden is afhankelijk van soort en soms ook van geslacht.

 

Bij vogels werkt het anders dan bij zoogdieren. Zoogdieren worden geslachtsrijp onder invloed van hormonen. De afmetingen van de eierstokken en testikels blijven in afmeting gelijk. Bij vogels worden deze buiten het broedseizoen weer kleiner. De “puberteit” bij vogels is dus in feite een periode van broedrijp worden.