Recente berichten
 

Afstand doen

Als iemand, gedwongen door de omstandigheden, moet besluiten om voor zijn/haar papegaai een ander huisje te zoeken, dan kan de vogel aan Stichting Vrolijke Papegaai (SVP) worden afgestaan. Wij vangen, op kleine schaal, papegaaien op. Maar we stellen daaraan wel een paar voorwaarden.

 

Om te beginnen moeten we natuurlijk een goed opvanggezin beschikbaar hebben voor die papegaai op dat moment. Vaak hebben we een wachtlijst voor vogels die aan ons afgestaan gaan worden. Want onze opvang is in de huiskamer bij vrijwilligers en dus op kleine schaal. Kwaliteit en zorgvuldigheid staan bij ons hoog in het vaandel en dat betekent dat we niet zomaar iedereen inschakelen als opvanggezin. Het is belangrijk om de vogel zo snel mogelijk op de wachtlijst te laten zetten, zodat wij precies weten welke papegaaien op een opvangplekje wachten.

 

Bovendien is een voorwaarde bij iedere vogel die aan SVP wordt afgestaan, dat deze getest moet zijn op de vier ziektes PBFD, Polyoma, Chlamydia en PDD/KDS. Dat zijn alle vier levensbedreigende en besmettelijke ziektes die rondwaren in papegaaienland. Ter bescherming van de opvangpapegaai en van de vogels waarmee hij/zij bij ons in aanraking gaan komen, moet de eigenaar haar/hem daarop laten testen. Tevens moet dan, voor zover nog niet bekend, het geslacht bepaald worden. En de vogel moet, vanwege wet- en regelgeving, worden gechipt, als dat nog niet is gebeurd . Wanneer de papegaai daadwerkelijk wordt afgestaan aan SVP worden deze chipkosten gedeeltelijk door ons terugbetaald. Die testen op ziektes en geslacht worden gedaan met een kleine hoeveelheid bloed die afgenomen moet worden bij de vogel. Dit wordt opgestuurd naar twee laboratoria, die na een dag of 10 de uitslagen doorgeven aan de vogelarts. In de tussentijd, dus tussen de bloedafname en de overdracht van de papegaai aan SVP, moet de vogel in quarantaine en mag hij/zij dus niet in aanraking komen met andere (ongeteste) vogels.

 

Voor sommige papegaaiensoorten, zoals grijze roodstaartpapegaaien, is bij overdracht een EU-certificaat noodzakelijk vanwege de CITES-wet- en regelgeving. Deze behoort de oude eigenaar aan te vragen (https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/beschermde-planten-dieren-en-natuur/handel-beschermde-planten-en-dieren/cites-algemeen) en moet worden meegegeven, wanneer de vogel aan ons (of ieder ander) wordt afgestaan.

 

Als alle testuitslagen negatief (dus goed) zijn en het eventueel benodigde EU-certificaat is in het bezit van de eigenaar, kan de vogel aan ons worden afgestaan. De eigenaar tekent een contract waarin afstand wordt gedaan van de papegaai en waarin SVP zich verbindt om haar/hem een vrij en Vrolijk leven te geven, te garanderen dat zij/hij niet in de handel of kweek terecht komt en niet terug gaat naar een kooileven. Wij maken de komst van een nieuwe opvangpapegaai altijd bekend via onze website, ons forum en ons facebook-account, natuurlijk zónder privacy-gevoelige gegevens van de vorige eigenaar te vermelden!

 

Daarna komt de papegaai bij ons in de opvang, wordt – als dat nog nodig is – netjes (her)opgevoed, op goed voer overgezet, gekortwiekt, mee naar buiten genomen enz.. Vervolgens gaan we een herplaatsgezin zoeken waarmee er de best mogelijke match/”klik” is. Via ons forum en evt. mail/telefoon kan de vorige eigenaar, als zij/hij dat wil, van de vorderingen en avonturen op de hoogte blijven. Voor meer informatie over hoe een adoptie in zijn werk gaat, zie het tabblad Herplaatsing.

 

Dit is globale informatie over hoe wij omgaan met een papegaai die aan ons wordt afgestaan. Mocht je meer willen weten, dan horen we dat graag natuurlijk. Kijk op de contactpagina van onze website voor onze contactgegevens.