Huisvesting – algemeen

Hoe kunnen we helpen?

Jaren en jaren zijn onze gevleugelde vrienden gehouden in grote, kleine, koperen, ronde, vierkante, ijzeren, houten en wat voor soort kooien ook. Eén ding hadden alle kooien gemeen, de gaai zat achter de tralies. Hij keek naar het leven dat aan hem voorbij gleed en sleet zijn dagen met wat zaad en pinda’s. Een enkele gaai werd ‘tam’ gemaakt en mocht ook wel eens uit de kooi. Dan nog kwamen ze niet vaak buiten, want men was ervan overtuigd dat tocht tot de dood leidde.

 

Gelukkig, nieuwe tijden, andere inzichten. Geen koperen kooien meer, want dat is niet gezond. Meer ruimte in de kooi en liefst ook speelgoed was de volgende stap. Inmiddels weten we gelukkig veel meer en kunnen we ook veel gemakkelijker over informatie beschikken. Zoals bijvoorbeeld op onze Vrolijke site! Nu weten we dat kooien bijna overbodige investeringen zijn voor onze Vrolijke vrienden. Een mooie speelboom in de huiskamer, zelfgemaakt van wilgen-, vlier- of fruitbomenhout, of een prachtige Javaboom met een fraai prijskaartje, het kan allemaal. Belangrijk is dat de gaai er vrij en blij bij kan zitten en veel meer deel uit kan maken van het gezin. De bomen worden beladen met speel- en sloopmateriaal en zo worden de gaaienbezigheden gecreëerd. Want verveling is dodelijk, dat weten we nu!

 

Een beter leven en zo min mogelijk tralies meer. Soms kunnen we er niet omheen om de gaai, voor zijn eigen veiligheid, tijdelijk achter de tralies te zetten. Meestal is daar geen grote kooi meer voor nodig, maar volstaat een klein benchje om te slapen of een grote bench als de gaai ook overdag wat langer alleen moet zijn.