Edel

Hoe kunnen we helpen?

De bijzondere edelpapegaai

 

Natuur – Huiskamer

 

Om de Edelpapegaai beter te leren kennen kijken we naar hun natuurlijke habitat : Ze leven een zeer voedsel rijk leven. Ze eten in de natuur veel zacht voer en veel noten fruit planten en zaden waardoor hun voeding behoorlijk verschilt met dat van andere papegaaiensoorten. Ze leven in groepen in hoge bomen. Een mannetje kan zelfs twee poppen hebben in de natuur, dus eenkennig zijn ze niet. Dit komt terug in hun gedrag en als we dat in een gezin situatie zien kunnen we zeggen dat een Edelpapegaai niet eenkennig is maar zich met iedereen in zijn omgeving kan vermaken. Dit maakt het een leuke vogel. Een edel papegaai is geen vlieger maar een klimmer. Ook dat kan als voordeel gezien worden in een huiskamer. Met een speelboom is de edel papegaai al heel gelukkig. Hij is rustig en afwachtend maar eenmaal op zijn plek en met voldoende ruimte kan een Edelpapegaai zich actief vermaken.

 

In de natuur zoeken ze water op om hun veren in goede conditie te houden In hun natuurlijke omgeving is de luchtvochtigheid hoog dus nevelen en sproeien is een must. Een edelpapegaai mag dagelijks gesproeid worden daar zijn ze dol op.

 

Ze hebben een harde schreeuw als ze gevaar zien en waarschuwen dan meteen. In een huis kamer is dit soms wel irritant maar meestal kort en duidelijk een waarschuwing dat er iets niet goed is.

 

Voeding

Vroeger werden edelpapegaaien vaak ziek of kregen een ziekte omdat de voeding in gevangenschap aangepast werd op de gemiddelde papegaaien soort wat achteraf blijft dat de edel een totaal ander voeding schema heeft.

 

Nu we daar meer aandacht aan besteden en de Edelpapegaai zijn aangepaste voeding krijgt gaat het goed met de edel. Goede voeding is ook de basis van een goed gedrag. Belangrijk is dat de edel papegaaien zacht eters zijn meer dan 50 % bestaat uit groente en fruit. Daarnaast geven wij ze in gevangenschap ei en kiemzaden Dit zachtvoer kan aangevuld worden met zaden noten. Natuurlijk kan men ook een edel pellets geven .Tegenwoordig zijn er pelletsoorten die volledig zijn aangepast aan de behoefte van een edelpapegaai. Toch is het aan te raden om naast pellets voldoende verse groenten en fruit te geven. Er gaat niets boven vers voor de edelpapegaaien. Het plezier van eten het genieten van het splijten, breken,verpulveren, het proeven en het spelen met voer is van groot belang voor de dagelijkse activiteiten van de edel papegaai . Het is belangrijk voor zijn spijsvertering en zo houden we de vogel goed in conditie en goed in zijn verenpakje. Het is geen knager maar verse takken zijn noodzakelijk Gebruik wilgen en fruit bomen .Een edel die zich zo kan vermaken is een makkelijke papegaai voor in huis. Een papegaai die zich goed voelt gedraagt zich ook goed. Wel iets om bij stil te staan.

 

Praten

Hoewel wij praten van ondergeschikt belang vinden, kan een edelpapegaai redelijk praten. Vaak met een beetje zeikerig stemmetje.

 

Pop en man

De edelpapegaaien hebben schitterende kleuren er is een verschil tussen man en pop.

 

De man is overwegend groen. Daarnaast zijn er kleuren als blauw, olijfgroen, zwart blauw met rood geel en lichtblauw neon achtige kleuren te vinden. De meeste kleuren zitten echter verstopt.
De pop is overwegend rood met blauw- violet.

 

Pop

Edelpapegaaien verschillen van gedrag tussen man en pop.
In de natuur kunnen edelpapegaaien het hele jaar door broeden en dat betekend dat waneer de pop geen zin heeft , ze dit duidelijk moet kunnen maken tegenover de man.

 

Dat geeft haar van nature een dominanter gedrag. Ze wil altijd alles kunnen overzien en onder controle hebben. Is de kust veilig dan zal ze zich ook aanpassen en vriendelijk en rustig gedragen. Een dominante pop is dus geen vervelende vogel, ze heeft aleen een duidelijk kenmerkend karakter wat haar juist aantrekkelijk maakt. Ze weet zich heel goed te handhaven in de mannenwereld van de edels.

 

Man

De mannen zijn altijd rustiger. Ze leven om de pop heen en accepteren alles. Ze zijn snel tevreden en dat gedrag komt in alles terug . Ze eten het laatst, ze laten de pop verkennen en komen dan zelf pas te voorschijn. Ze bouwen hun leven om de pop heen . Het zijn echt charmeurs. Dat moet ook wel want plezieren ze de pop, dan plezieren ze zich zelf. Ze voeren de pop graag en maken het haar graag na de zin. Zo ook in een mensengezin. Een edelman is makkelijk en eerlijk en vind alles snel goed. Voor in een gezin met kinderen overwegend een ideale vogel.

Meer informatie over soortspecifiek-gedrag kun je vinden onder het tabblad Informatie/gedrag-en-opvoeding-/gedrag/soortspecifiek-gedrag.