Stuitklier

Hoe kunnen we helpen?

De stuitklier is een kliertje boven de staart. Als je vlak boven de staart bij je papegaai kijkt, zie je een piepklein bultje met een soort wit kwastje zitten tussen zijn dons, daar zit de stuitklier.

 

Door slechte verzorging van de papegaai, dus foute voeding, niet buitenkomen etc, kan er een verstopping ontstaan in de klier.Als een stuitklier bij de papegaai verstopt raakt, zorgt dit ervoor dat hij geen vitamine D kan aanmaken. De olieachtige substantie die door de klier geproduceerd wordt, wrijft de papegaai over zijn verendek. In combinatie met direct zonlicht, dus echt buitenlicht en niet door glas, maken papegaaien vitamine D3 aan.Dit kan dus niet meer als de klier verstopt raakt. Behalve dat dat natuurlijk een probleem is, zie je ook vaak dat een papegaai zich door de verstopping gaat plukken. Als een papegaai aanleg heeft voor plukken, heb je kans dat hij zich op nog meer plekken gaat plukken en veelal is het een combinatie van deze dingen.

 

Als een klier echt verstopt en dicht zit, wordt soms de beslissing genomen de klier te verwijderen. Een lastige ingreep omdat deze boven de staart zit op een punt waar moeilijk te opereren is en waarbij opgelet moet worden dat er geen spieren beschadigd worden. Heel soms wordt deze ingreep toch gedaan, omdat het echt niet anders kan. Als de klier weggehaald wordt, krijgt de papegaai supplementen om aan zijn vitamine D te komen.