Papegaaien EHBO

Hoe kunnen we helpen?

Als je merkt dat je papegaai zich niet helemaal lekker voelt, probeer je natuurlijk zo snel mogelijk naar een erkende en deskundige vogeldierenarts te gaan. Maar weet je wat je het beste kunt doen tót het moment dat je daar naar toe gaat? Op welke manier voelt je papegaai zich op zo’n ziek, zwak en misselijk moment het minst beroerd? Wat is de beste EHBO-maatregel voor papegaaien en parkietjes?

 

1. Kijk goed wat er aan de hand is: is je papegaai gewond of zie je iets bijzonders aan hem? Of zit hij alleen maar bol (wat overigens wel degelijk iets is om je flink zorgen over te maken)? Of is hij zich misschien ergens lam van geschrokken? Kortom, kén je gaai
en probeer zo goed mogelijk te ontdekken wat er mis kan zijn.

 

2. Neem zo snel mogelijk contact op met een deskundige, goede en ervaren vogeldierenarts en ga daar naar toe! Hoe eerder hoe beter, want een prooidier als een gaai verstopt zijn problemen zo lang mogelijk! Dus áls je aan hem ziet dat-ie ziek is, is er ook
meestal écht iets aan de hand.

 

3. Zet je papegaai in een rustige, prikkelarme, schemerige omgeving met een hoge temperatuur (zo rond de 24 à 25 graden!) en een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid. Dus bijvoorbeeld in een rustige kamer onder de warmtelamp of in de warme douchecel met het warme water aan.
* Rustig, prikkelarm en schemerig omdat je papegaai dan tot rust kan komen en eventuele paniek kan zakken.
* Een hoge temperatuur vooral voor een zieke papegaai, omdat de bij ons
gebruikelijke temperatuur (zo rond 20 graden) dan eigenlijk te fris is voor een papegaai die zijn energie op dat moment beter kan gebruiken om ziektekiemen te bestrijden dan om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
* Een hoge luchtvochtigheid omdat ook dat beantwoordt aan de natuurlijke behoefte van een papegaai en bovendien uitdroging e.d. tegengaat, bijv. bij koorts.

 

Eventueel kun je hem ook in een kleine kooi of een bench o.i.d. doen, als je bang bent dat hij komt te vallen.

 

En dan … als een speer naar een GOEIE vogel(dieren)arts!

 

Laten we hopen dit alles nooit nodig te hebben. Maar mocht het onverhoopt gebeuren, NIET in paniek raken, je hersens blijven gebruiken en deze stappen volgen.