Hartfalen bij papegaaien

Hoe kunnen we helpen?

Hartfalen bij papegaaien

Pas op, foto’s waar je van kan schrikken

 

Ook vogels kunnen helaas hartproblemen krijgen en daar zelfs uiteindelijk aan overlijden. Jardine Polleke (hartediefje van Linda en Jochen) is daar inmiddels een verdrietig voorbeeld van. Polleke had 10 jaar ergens gewoond waar hij slecht verzorgd was en dus ook geen goed voer had kunnen eten. Dat had bij hem onder andere aderverkalking tot gevolg. Na die 10 jaar heeft Polleke een geweldig fantastisch Vrolijk jaar gehad bij Linda en Jochen, waar hij volop van heeft genoten. Maar helaas kon deze supergoede verzorging de schade die eerder aan het jardinelichaampje was aangericht, niet meer repareren. Polleke overleed plotseling en heel onverwacht. Zo snel kan het gaan, zelfs vogelarts Bastiaansen was verbaasd dat Polleke zo kort na zijn diagnose overleden is. Hij wordt gemist!

 

Vogelarts Bastiaansen gaf na het overlijden van Polleke aan, dat er problemen waren voornamelijk rondom het hart. De bovenste kamers waren erg groot en de ventrikelwand die normaal al dik is, was extra verdikt. Daarnaast was er al aderverkalking opgetreden. Bastiaansen vermoedt dat dit allemaal geleid heeft tot hartfalen, waardoor het bloed onvoldoende rondgepompt werd en Polleke uiteindelijk overleden is. Bij hartfalen is de pompwerking van het hart niet optimaal. Daardoor wordt onvoldoende bloed door het lichaam gepompt en krijgen sommige delen van het lichaam af en toe te weinig bloed en dus zuurstof. Door aderverkalking kunnen trouwens ook stofwisselingsstoornissen ontstaan, waardoor de hersenfunctie gestoord kan zijn. Er kunnen evenwichtsstoornissen, toevallen en/of verkrampingen optreden, waardoor de vogel van de stok kan vallen. De hersens zijn bij Polleke niet onderzocht, maar gezien zijn symptomen kan dat ook een rol hebben gespeeld. Andere belangrijke bevindingen van dokter Bastiaansen waren overigens een normale lever, long, milt en maagdarmkanaal. Het geslacht van Polleke bleek mannelijk.

 

Het hartje van Polleke, met aan de bovenkant witte aftekeningen. Die witte plekjes maken de aderverkalking duidelijk, heb ik van een vogelarts begrepen.

 

 

Ook op deze foto zijn witte strepen te zien

 

 

 

Er valt nog een hóóp voorlichting en informatie te geven over de Vrolijke en gezonde manier van vogels houden en voeden. Hopelijk bereiken we heel veel mensen, zodat er zo min mogelijk nieuwe “Pollekes” ontstaan. Want Polleke had het verdiend om nog jaren langer Vrolijk te leven, het lieffie!