Hypocalciëmie of Calciumtekort

Hoe kunnen we helpen?

Hypocalciëmie of Calciumtekort

Een abnormaal laag calciumgehalte in het bloed komt vooral voor bij grijze roodstaarten. Grijze roodstaarten hebben dus voeding nodig waar meer dan de gemiddelde hoeveelheid calcium inzit.

 

Calciumtekort kan aanvallen veroorzaken in allerlei vormen. Alles verkrampt, zelfs het hart. Het kan dus zelfs een hartaanval veroorzaken. Vaak zie je dan vogels zomaar spontaan van hun stok vallen. Dan zitten ze niet te slaapdromen, nee, het is een symptoom van calciumtekort. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk behandeling plaatsvindt door een erkende vogelarts. Zij zullen meteen calcium toedienen. Daarna zal men extra calcium moeten toedienen. Meestal heeft een grijze roodstaart na een week of 3 het calcium weer op peil en zal hij nog een klein beetje reserve opbouwen. Bij een grijze roodstaart is het noodzakelijk om pellets te geven met extra calcium erin, dan wel calcium aan de pellets toe te voegen.

 

Calciumtekort kan ontstaan zijn door te weinig calcium in de voeding, maar wordt vaak zelfs al doorgegeven door het ouderpaar, dat zelf ook te weinig calcium heeft binnen gekregen. De kuikens van deze ouders zullen al met vergroeide, zwakke botten uit het ei komen. Calciumtekort en de daaruit voortvloeiende hart- en vaatproblemen zijn een belangrijke oorzaak van overlijden bij papegaaien.