Voeding

Hoe kunnen we helpen?

80% van alle gezondheidsproblemen is te wijten aan voedingsfouten. Gezondheidsproblemen veroorzaakt door onvolwaardige voeding kunnen zijn een te ver doorgroeiende snavel, lange kalknagels, armoedeveren (dat zijn veren met zwarte strepen), kortademigheid, artrose, artritis en een algehele slechte conditie.

 

Zaadvoeding is geen volledig voeding

De vogels eten selectief waardoor ernstige voedingstekorten ontstaan.
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat zaad heel veel essentiële voedingsstoffen mist. Zo bevat zaad bijvoorbeeld nauwelijks het voor grijze roodstaarten zo noodzakelijke calcium. Calciumtekort veroorzaakt botontkalking en rachitis en remt de skeletontwikkeling van jonge vogels. Ernstig calciumtekort kan artrose en epileptische aanvallen veroorzaken.

 

Pellets

Kwalitatief goede, biologische pellets bevatten alle voedingsstoffen die een papegaai nodig heeft. De voedingswaarde is hoog, waardoor er relatief weinig van wordt gegeten. Ook selectief de lekkerste, ongezondste hapjes eruit vissen is niet meer mogelijk.
Daarnaast mag maximaal 10 tot 15% van de dagelijkse voeding uit extra’s bestaan. Hierbij kun je denken aan verse groenten (geen avocado), fruit, noten (geen pinda’s) en biologisch zaad.

 

Maagkiezel en grit

Het is verstandig om af en toe maagkiezeltjes aan de vogel aan te bieden. Maagkiezel werkt als molensteentjes in de spiermaag en draagt bij aan het vermalen van voedsel.
Maagkiezel moet niet verward worden met het veel kleinere grit. Het voedingssupplement grit is een extra calciumbron, die niet gegeven hoeft te worden als er een volledige (biologische) pellet wordt gevoerd.