Kortwieken

Hoe kunnen we helpen?

Kortwieken is iets wat nog steeds door veel mensen verkeerd wordt gedaan met alle nare gevolgen van dien. Vaak laat men de buitenste veren lang en knippen als het ware een gat in het midden van de vleugel, waarbij soms zelfs de dekveren beschadigd worden. De buitenste veren hebben hierdoor geen enkele houvast meer en zullen snel breken. Een pijnlijke ervaring voor uw vogel.
Nog steeds komen wij vogels tegen die maar aan 1 kant gewiekt zijn. Levensgevaarlijk!!
De vogel is hierdoor zijn evenwicht volledig kwijt en stort zijwaarts naar beneden als hij ergens van schrikt of per ongeluk valt. Meer dan eens lopen vogels hierdoor ernstige botbreuken op.

 

Vaak komen mensen bij iemand die er verstand van zegt te hebben, waardoor men aanneemt dat er op de juiste manier gewiekt wordt. Helaas doen zelfs dierenartsen het nog steeds volgens een al lang achterhaalde methode. Let dus goed op als je je vogel laat wieken. Vertel duidelijk hoe je wilt dat het gebeurt. Willen of kunnen ze dit niet? Ga naar een ander of neem contact op met Stichting Vrolijke Papegaai. Op onze basisworkshop leer je zelf moeiteloos kortwieken, want moeilijk is het echt niet! Pijn doet het trouwens ook helemaal niet, het is te vergelijken met nagels of haar knippen.

 

Dit is een veilige en verantwoorde manier van kortwieken: