Een plukkertje in huis

Hoe kunnen we helpen?

Over plukken is al heel veel geschreven. De oorzaak van plukken is soms moeilijk te achterhalen.

 

Medische redenen of gedragsproblemen, een plukker in huis is wel iets om rekening mee te houden. Een gaai in het dons of zelfs met een bloot huidje, is natuurlijk éven lief en knap en geweldig als een gaai die beter in zijn verenpakje zit. Wat dát betreft is er geen verschil! Want denk erom, het plukken is niet jóuw probleem, maar dat van de papegaai! Maar natuurlijk moet je er, zonder er verder jouw probleem van te maken , met een paar zaken wel rekening mee houden. Wat betekent dat nu in de praktijk?

 

Met een plukker kan natuurlijk net zoveel als met een niet plukker. Hij is niet zielig of ziek, dus heeft dezelfde behoeftes (direct daglicht, douchen, goed voer, aandacht en afleiding) als een papegaai die zijn veren alleen maar poetst en niet plukt. Dus in de zomer, maar ook in de winter gaat de vogel gewoon mee naar buiten, alleen niet te lang en eventueel, als het érg koud is, lekker in het handdoekje.

De kamertemperatuur mag bij een plukker iets omhoog, tenzij je een warmtelamp boven de kooi hangt. Die warmtelamp moet zó hangen dat de vogel zelf kan kiezen of hij eronder gaat zitten of juist niet.

 

Ook douchen is vooral voor een plukkertje erg belangrijk. Het helpt de huid zacht te houden zodat de nieuwe veertjes er makkelijker doorheen komen en minder irriteren. Maar ook de hogere luchtvochtigheid doet het verenpakje en de huid goed. Dus elke dag douchen en regelmatig nevelen met de plantenspuit. Sommige hebben er baat bij te sproeien met aloe vera. Doe 15 ml aloë vera gel in ongeveer 300ml warm water. Sproei meerdere keren per dag.

 

Omdat een papegaai die regelmatig zijn jasje uittrekt, constant bezig is met het aanmaken van nieuwe veren, kan hij best wat extra’s gebruiken. Het is verstandig ze elke dag wat juvenile gemengd met recovery (van Harrison’s) te geven. Ook een extra vette noot, zoals een palmnoot of een macedamia, levert extra energie. En zijn bovendien érg lekker!

 

Wees bij een plukkertje extra bedacht op zout. Geef geen extraatjes waar zout aan is toegevoegd (groente, aardappelen, nootjes enz.) Zout is natuurlijk so wie so niet goed voor welke papegaai dan ook, maar het kan een plukker bovendien nog eens extra aanzetten tot plukken. Echt nooit geven dus!

 

Verder is het natuurlijk heel belangrijk om voor voldoende afleiding te zorgen, lekker mee op stap en voldoende sloopmateriaal. Zet ook in de kooi heerlijke verse wilgentakken of vlier om te slopen. Veel gaaien, die uit louter verveling begonnen zijn met plukken, hebben het hiermee zo druk dat ze eigenlijk gewoon vergeten om te plukken en er echt geen tijd meer voor hebben. Er zijn voor een vrije gaai immers véél leukere dingen te doen !