Recente berichten
 

Spelen en verrijking – algemeen

Spelen en verrijking – algemeen

Spelen en verrijking – algemeen

U bent hier:

Met z’n allen ontwaken, lekker lawaaien en op zoek gaan naar voedsel. Daar zijn papegaaien in het wild wel een paar uur mee bezig in de ochtend. Ze vliegen naar hun eten, hun fourageergebied en zijn daar al scharrelend op de grond of in de bomen op zoek naar voedsel. De ene keer gemakkelijk te verkrijgen, een andere keer moeten ze de nodige kracht en handigheid gebruiken om aan lekkere hapjes te komen.

 

De tijd vliegt om en zo komen ze op het heetst van de dag bij elkaar om uit te rusten, tenslotte is het te warm voor enige inspanning. Na het rusten is het weer tijd om op zoek te gaan naar voedsel en in de avond wordt een veilige plek gezocht om de nacht door te brengen. Tussendoor is er natuurlijk tijd voor lekker badderen, paarvorming, nesten maken en het opvoeden van de jongen. Globaal de dagindeling van een kromsnavel in natuurlijke omstandigheden.

 

Verrijking
Vergeleken met het leven in het wild is het leven in de huiskamer voor onze papegaai maar saai. Tenminste, als hij in een kooi zit met een enkel speeltje, een bakje voer en water voor zich en verder …. niks. We zullen dus iets moeten doen om dat leven leuker, voller, rijker en natuurlijker te maken. Dat kunnen we doen door verrijking. In de natuur maken papegaaien steeds keuzes en moeten ze “werken” voor wat ze nodig hebben. Voordat ze hun krop vol hebben, moeten ze hun fourageergebied uitzoeken, ze moeten ernaartoe, ze moeten klimmen en klauteren of scharrelen om het juiste voedsel te vinden, ze moeten de harde bast van noten en vruchten kraken en het eetbare eruit prutsen. En dat alles twee keer per dag. Een papegaai is daar in het wild ca. 72% van zijn tijd mee bezig. En in de huiskamer, met een bakje voer voor zijn snaveltje? Slechts zo’n 4% van zijn tijd! De rest van de tijd verveelt hij zich, als-ie pech heeft. Verrijking is dus hard nodig voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van de vogel.

 

Maar hoe dan?
ZIEN. De natuurlijke leefomgeving is in het algemeen visueel stimulerend. Biedt dat je vogel ook binnen aan, maar laat ook de buitenwereld zien, die is tenslotte nooit hetzelfde.

HOREN. De natuurlijke leefomgeving is vol van geluiden die allemaal hun eigen betekenis hebben. Biedt dat je vogel ook binnen aan en laat de buitenwereld horen en leren herkennen.

VOEDSEL ZOEKEN. Laat de vogel zijn best doen met fourageerspeelgoed. Stimuleer zijn mogelijkheden en zoek aansluiting bij de manier van voedsel zoeken in de natuurlijke leefomgeving. Ga met je vogel naar buiten, zoek een veilige boom en laat hem klimmen, klauteren, slopen, zwieren en zwaaien en lekker snoepen van de takken en blaadjes.

VOELEN. Biedt verschillende materialen aan zodat je vogel kan ontdekken. Niet te vergeten: lekker de buitenlucht voelen, wind door zijn veren, een heerlijke regenbui, gezonde zonnestralen………….een natuurlijke noodzaak.

 

Verdiep je in de natuurlijke leefsituatie van je papegaai, leer die kennen en vertaal dat naar verrijking. Elke papegaai is afhankelijk van zijn/haar verzorg(st)er. Veel gedragsproblemen kunnen voorkomen worden als men zich de natuurlijke leefomgeving, dagindeling en activiteiten van een papegaai voor de geest haalt en deze op huiskamerniveau aanbiedt.