RVS, veilig en gezond

Hoe kunnen we helpen?

Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen.

 

Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk. Wanneer papegaaien spelen met hun snavel, proeven en voelen ze met hun tong, bijten ze in hun speeltje en tikken ertegen aan. RVS geeft een aangename tinteling aan de gaaientong. Ook kunnen bacteriën zich minder goed hechten aan RVS dan aan andere metalen. RVS 316 wordt in de chirurgie gebruikt; in de voedingsmiddelen- industrie volstaat RVS 304. In deze sectoren moeten bacteriën en roest worden vermeden. Dit zijn de categorieën die ook geschikt zijn voor papegaaienspeelgoed en -kooien.

 

Roestvast staal is een metaal wat corrosiebestendig is, dwz dat het niet snel corrodeert; een verbinding aangaat met een andere stof waardoor het metaal van samenstelling verandert. Vergelijk ijzer met roest. IJzer is hard, roest is eigenlijk stof geworden ijzer. RVS roest niet en is daarmee veilig voor onze papegaaien.

 

RVS speeltje maken

Heel makkelijk om zelf te maken.

In de meeste bouwmarkten verkopen ze RVS kettingen per gewenste hoeveelheid, meestal rond 4 a 5 euro per meter. Van 5 schakels maak je al een speeltje. Door de schakels doe je 2 of 3 rvs bouten met ringen en moeren en je hebt al gauw een hoop geld uitgespaard. En je papegaai? Die is er blij mee.