Het leggen van eieren

Hoe kunnen we helpen?

Het gebeurt af en toe dat een popje een of meer eieren legt, ook wanneer er geen gaaienman in de buurt is. Ze scharrelt al een poosje op de bodem van haar kooi, maakt met het voorhanden materiaal (krantensnippers e.d.) een nestje te maken en op een dag kan het zo ver zijn: een ei. Wat te doen?

 

Als je papegaai een ei legt, haal het dan niet weg. Het eieren leggen zit nu eenmaal in haar bol en ze zal de knop niet omdraaien. Het lijkt ook wel of ze kan tellen, want voor ieder ei dat je weghaalt, legt ze er een extra. De eieren worden niet tegelijk op dezelfde dag gelegd. Meestal zit er een dag tussen tot het volgende ei komt. Een grijze roodstaart kan een broedsel hebben tot ca. 5 eieren.  Ieder ei is een inspanning voor haar en soms zelfs een aanslag op haar gezondheid. Zeker als ze in een slechte conditie is of al ouder.  Dus hoe meer je het eieren leggen kunt beperken, hoe beter. Resultaat (= nakomelingen) levert het immers toch niet op voor je broedse popje?

 

Geef het broeden maar 28 dagen de tijd, dat is de gemiddelde tijd dat een ei uitkomt. Daarna kan je een voor een de eieren weghalen, elke dag eentje. Geef je vogel in die 28 dagen extra (goede) voeding, extra juvenile en noten. En laat haar lekker met rust.
Zijn de 28 dagen om en de eieren weggehaald, ga dan leuke dingen met haar doen om af te leiden. Deel de kooi anders in, nieuwe speeltjes, lekker mee naar buiten etc

 

 

legnood

Als een vogel al een ei heeft gelegd, kan in het algemeen goed worden beoordeeld wanneer het volgende ei gelegd zou moeten worden. Bij de meeste vogels kan er vanuit gegaan worden, dat een volgend ei binnen 1 a anderhalve dag komt. Gaat het om het eerste ei dat wordt een probleem als legnood vaak niet of pas heel laat onderkend. Vogels met legnood vertonen over het algemeen binnen enkele dagen nadat het eerste ei gelegd had moeten worden de volgende verschijnselen: kortademigheid, bol zitten , niet meer goed op stok kunnen zitten, persen, grotere hoeveelheden ontlasting, dunnere ontlasting en een dikke buik . Hoog tijd om naar de vogelarts te gaan, want dit is levensbedreigend.