Palmnoot en palmolie

Hoe kunnen we helpen?

De palmnoot is een noot met een hele hoge voedingswaarde. Hij bevat veel vitamine A,
vezels, mineralen, olie en eiwitten. Papegaaien zijn er over het algemeen dol op. In sommige leefgebieden van grijze roodstaarten komen ze veel voor, daar eten grijsjes de palmnoot als basisvoedsel. Zij eten hoofdzakelijk het oranjeachtige vruchtvlees. Ook bij sommige soorten ara’s, zoals de hyacinthara, staan palmnoten  bovenaan op het menu.

De palmnoot bevat flink veel vet en is voor veel kromsnavels alleen geschikt als
wekelijkse lekkernij!  Want papegaaien in de natuur hebben een hogere verbranding dan de huiskamerpapegaai. Geef ze dus niet te veel palmnoten.

 

Palmolie

Palmolie wordt geperst uit het vruchtvlees van de palmnoot (Elaeis guineensis).
Het beste kun je koud geperste en ongeraffineerde palmolie aan de vogel geven.
Deze olie is oranjerood van kleur met daarin witte pitten, ze is alleen vloeibaar wanneer deze verwarmd wordt. De palmolie is bijzonder vitaminerijk (vitamine E) en bevat veel caroteen met de belangrijke beta-caroteen vitaminen. (= pro-vitamine A). Er zit ook calcium, fosfor en ijzer in palmolie. Door de “goede” vetten met de juiste vetzuren (omega 3 en omega 6) worden de calcium en de vitaminen goed door het lichaam van de papegaai opgenomen. Palmolie kan een positief effect opleveren bij plukkende vogels. Vogels die op een vetarm dieet zitten kunnen beter geen of weinig palmolie toegediend krijgen (rosékaketoe, amazone ). Palmolie laat zich makkelijk door de juvenile mengen.