Plukken en halskraag

Hoe kunnen we helpen?

Het gebruiken van een halskraag bij een plukkende papegaai is af te raden zonder eerst grondig onderzoek te hebben gedaan naar de mogelijke oorzaak van de problematiek. De omgang en houding naar de papegaai, voeding en verkeerde verzorging, kunnen de oorzaak zijn van het plukgedrag. Verdiep je daarom liever eerst in papegaaiengedrag.

 

Een halskraag zorgt er weliswaar voor dat de papegaai niet meer kan plukken, maar ééns gaat de kraag af en in 90 % van de gevallen begint het plukgedrag van voor af aan. De reden voor het plukken is immers niet opgelost. Bovendien kan een papegaai met een halskraag niet voldoende poetsen en nieuwe hulsjes blijven als het ware stokjes. Zodra de kraag afgaat zie je overmatig poetsgedrag en voor je het weet liggen alle “stokjes” op de grond. Laat je niet wijs maken dat een kraag de oplossing is! Afleiding, leuke dingen doen, voldoende slooptakken enz. heeft meer succes.

 

Een halskraag moet alleen worden gebruikt als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld als wonden moeten helen of bij automutilatie en altijd in overleg met een vogelarts.