Tweety, grote witkuifkaketoe

In het Omnium maakte grote witkuifkaketoe Tweety deel uit van “de drie musketiers” Kukel, Tiko en Tweety. Een grote witkuifkaketoe valt natuurlijk flink op, dus heel wat mensen hebben hem weleens gezien. Tweety is geboren op 30 september 2003, nu 16 jaar jong.

Tweety is eigenlijk hét schoolvoorbeeld van een kaketoe: in alles extreem. Extreem zachtaardig, extreem aaibaar, hypersensitief, extreem lawaaierig en manipulatief. Helaas kunnen veel kaketoes bij een verkeerde benadering dan ook nog eens extreem depressief worden en ernstig automutileren. Maar gelukkig is dat bij Tweety niet het geval, omdat hij al jarenlang op de juiste manier wordt behandeld. Hoe dat is? Consequent, consequent, consequent ….. En natuurlijk met veel liefde en zorg. Maar dat is Tweety zeker niet te kort gekomen. Tweety is afwisselend alles wat hiervoor genoemd is en heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen. Bij een kaketoe geldt echter, nog sterker dan bij andere papegaaien: bezint eer ge begint!

We laten Tweety zelf maar eens aan het woord:

“Hallootjes, ik ben Tweety, een mannetje en erg nieuwsgierig en slim. Ik onderzoek graag dingen en als ik het vast heb is het van mij. Ook als ik het niet vast heb en ik wil het graag hebben, beschouw ik het eigenlijk al als van mij. Ik vind mezelf heel tof en heb geen gebrek aan zelfvertrouwen. Ik kan zeer geconcentreerd zijn, al heb ik een korte spanningsboog en ben razend snel. Ik ben dol op kinderen, ik hou van hun energie. Vroeger kende ik een zwaar autistisch jongetje die spastisch was en heel onverwachte bewegingen maakte, maar dat vond ik van hem niet erg. Maar als volwassenen stomme ongecontroleerde bewegingen maken, ben ik minder te spreken, hoor!

Ik houd erg van schoenen (aanvalluh …!) en van priegelen met horloges, pennen, petten enzo. Die maak ik razendsnel kapot en léuk dat ik dat vind! Ik kan trouwens nog veel meer: zwaaien, apporteren, rondje draaien, iets pakken en het ergens in doen. Maar niet te lang achter elkaar, hoor, want dan ga ik me vervelen! Ik vind het erg leuk om in the spotlights te staan, maar word (zeggen ze …. ) vervelend als er steeds aandacht aan me wordt gegeven. Nou ja, ik vind het ook wel erg leuk om lekker in mijn eentje iets te slopen of een houtje tussen mijn vleugels verstoppen of een tukje te doen of zo. Ze zeggen van me dat ik een echte entertainer ben. De mensen die me wel eens gezien hebben, zullen dat ook wel vinden.”

Tweety is dus een hele slimme en nieuwsgierige kaketoe, zachtaardig ook. Hij kan ontzettend stoer overkomen, maar diep van binnen is het soms ook wel een beetje een held op sokken. Het was ook best allemaal even spannend voor hem om nu in een woonkamer te wonen, die dan ook nog eens gedeeld wordt met viervoeters (katten en honden). Tweety heeft zich al snel kunnen aanpassen, zo slim is hij gelukkig wel. Nu geniet hij ontzettend. We merken ook dat te veel prikkels invloed hebben en rust een kaketoe in het algemeen goed doet. Het zijn ontzettende leuke charmeurs, maar als ze hun snavel open trekken – wat ze heel goed kunnen -, hou er rekening mee dat de hele straat/buurt dit kan horen.

Welkom lieve mooie charmeur Tweety, we gaan ons best doen om voor jou een thuisje te zoeken waar je op je juiste waarde wordt geschat, waar er van je gehouden en voor je gezorgd wordt, maar ook kennis van en ervaring met een échte kaketoe ruim voorhanden zijn!