Tiko, blauwgele ara

In het Omnium woonde ook blauwgele ara Tiko, een popje (!) van 2009 of 2010, dus nu 10 of 11 jaartjes jong. Tiko was er één van de drie grotere papegaaien, de “drie musketiers” (ara Kukel, kaketoe Tweety en Tiko) en kwam ook in de opvang bij ons. Net zoals de echte 3 musketiers is Tiko een dappere dodo, die zich probleemloos aanpast aan haar nieuwe Vrolijke leventje in de opvang. Het opvanggezin is eigenlijk zelfs een beetje bang om een saai verhaaltje over haar te vertellen, want …. het gaat allemaal zó goed en probleemloos! 

Met Tiko gaat het dus super goed in de opvang, ze is een heel lieve ara en kan ook goed met de andere papegaaien van het opvanggezin overweg, geen treiterkont, zeg maar. Vooral Tica is haar beste vriend, Tica is een geelvleugel ara man, dus dat is lekker verwarrend. Tiko het arameisje en Tica de arajongeman, pfffff, hoe krijgen we die twee bij elkaar geplaatst . En dan ook nog eens de allerbeste vrienden worden, vanaf de eerste dag dat ze elkaar zagen! Maar dat is natuurlijk wel heel erg leuk, om die twee grote mooierds dik bevriend te zien! Ze geven elkaar een paar keer per dag lekker even een koppiekrauw en dan gaat Tiko weer naar haar eigen plekje in de boom terug.

Tiko is goed overgestapt op de pellets maar ook een nootje, appel, mandarijn of ander groente en fruit vindt ze lekker, evenals cedernoten, palmpitten, walnoten en amandelen. Gelukkig maar dat ze dat allemaal zo lekker vindt, want ze lijkt een zadenallergie te hebben en ook op banaan reageert ze niet zo goed. Dat krijgt ze dus niet, maar gelukkig zijn er nog héél veel andere heerlijke en gezonde gaaiensnacks! Ze stapt goed op de stok op maar ook op de hand is geen probleem voor Tiko. De boom slopen (die voornamelijk van wilgenhout is gemaakt), vindt ze helemaal geweldig; zo blijft het opvanggezin lekker door klussen om de boom een beetje compleet te houden. Douchen vindt ze niet super geweldig, maar ze ondergaat het wel gelaten en protesteert niet. Ook op de buggy kijkt ze geïnteresseerd om zich heen en gaat er niet af en buiten in de boom geniet ze met volle teugen. Tiko is heel leergierig en slim, want ze kan heel goed zwaaien, rondjes draaien, apporteren, kusjes geven en haar vleugels omhoog steken als je het vraagt.

Lieve mooie makkelijke Tiko, wat zijn we blij dat je bij ons gekomen bent en dat je zo geniet van je Vrolijke leventje. Welkom, lieve meid!