Sjackie, grijze roodstaartpapegaai

Sjackie, onze grijze roodstaart opvangman van 20 jaartjes jong (geboren in 2003), is een onvervalste Limburger. Hij had zijn hele leventje bij dezelfde mevrouw of haar familie gewoond. Totdat zijn vrouwtje kwam te overlijden, niemand van de familie hem kon overnemen en wij halsoverkop werden gebeld, dat Sjackie nog in het huis stond dat op dat moment leeggeruimd werd. Dat werd op stel en sprong een lange rit richting Limburg om hem veilig te stellen.

Het is best nog wennen voor Sjackie, dat vrije leventje. Maar leuk vindt hij het wel, want hij zit heel nieuwsgierig om zich heen te kijken,  volop (onverstaanbaar …, Limburgs misschien?) te kletsen en fluitjes na te doen. Hij had al heel snel door dat de gezonde pellets stukken lekkerder waren dan het zaad dat hij tot dat moment at. Sjackie is een voorbeeld van een papegaai die volop met zijn inhaalslag bezig is qua gezond eten, hij eet geen pellets, maar v*reet ze! Het opvanggezin moet goed in de gaten houden meerdere keren per dag dat zijn bakje niet leeg is. Want we zijn er natuurlijk alleen maar blij mee dat hij dat gezonde eten zo verrukkelijk vindt! Trouwens, nootjes en chop gaan er ook gráág en in grote hoeveelheden in. Sjackie weet wel wat lekker is!

Tam is Sjackie al die tientallen jaren nooit geweest, mensen vindt hij best spannend. En opstappen op stok of hand is natuurlijk ook nog niet aangeleerd, maar daar wordt hard aan gewerkt. Dat gaat goedkomen, want Sjackie wil stiekempjes wel, maar durft nog niet zo goed. Geeft niks hoor jongen, we nemen de tijd die je nodig hebt en het komt zeker helemaal goed daarmee. Want zijn nieuwsgierigheid wint het toch al steeds meer van zijn terughoudendheid. Dappere dodo!

Buiten zitten vindt hij heerlijk, hij zit echt in het zonnetje te stoven. Andere vogels, kippen, katten, honden, allemaal prima. Sterker nog, hij doet zelfs een keffend klein hondje na, dus die was hij ook gewend. Een grapjesmaker, die Sjackie!

Wil je oefenen met je Limburgs en gezellige kletspraatjes houden? Sjackie ook, dus wie weet zijn jullie een match … ?