Rico, kr. Molukken-/grote witkuifkaketoe

We hebben nú toch een bijzondere kaketoe in de opvang, een soort die we nog nooit hebben gehad. Onze opvanger Rico is namelijk een kruising molukken-/grote witkuifkaketoe! Dat is een gróte jongen dus! Groot qua maat, groot qua aanwezigheid, groot qua volume, groot qua karakter. Rico is naar ons toe gekomen, omdat zijn oude eigenaar hem beter gunde dan zij hem kon bieden, mede omdat haar huisvesting niet geschikt was voor zo’n grootse gozer. Knap, als mensen het welzijn van hun vogel voor laten gaan!

Na een lastige start, omdat Rico wel errug gewend was om altijd zijn zin te krijgen (en zo niet, dan trok hij zijn snavel open!), gaat het nu goed met hem. Door zijn mega-volume (een molukkenkaketoe haalt zomaar 130 decibel, dat ligt tegen de pijngrens bij een mens) was hij een beetje verwend geraakt. Want als hij zich liet horen, kreeg hij toch vaak zijn zin, omdat hij dan ophield met schreeuwen. Maar het is natuurlijk juist belangrijk dat dat niet gebeurt en dat Rico niet wordt beloond voor zijn ongewenste gedrag.

Het opvanggezin waar hij nu is, heeft dat heel goed in de gaten en is druk bezig om deze grote jongen netjes te (her)opvoeden. En dat gaat goed gelukkig, want zo slim is Rico natuurlijk ook wel weer. Hij is al veel minder luidruchtig dan voorheen, kan het goed vinden met de andere gaaien en huisdieren (honden, katten, paarden, kippen, ezels enz.) bij het opvanggezin, helemaal gewend aan het ritme bij het opvanggezin en is ook graag bij de mensen. Opstappen kan hij wel, maar doet hij niet altijd even netjes. Dus hij heeft keurig geleerd om op een opstapstok te stappen. Een koppiekrauw krijgt hij graag, dus als beloning wordt hem dat gegeven.

Eigenlijk is Rico het voorbeeld van een eigenwijze, leerbare, lieve, zijn eigen onzekerheid overschreeuwende kaketoe, een echte uitdaging dus. Maar als je het pleit wint bij hem en hij weet dat jij nóg eigenwijzer bent dan hij, dan heb je er natuurlijk een geweldige vriend bij! Een grootse, mooie, heel bijzondere en karaktervolle vriend!

Zet je beste pootje voor, lieve Rico, dan ga je zeker iemands hart veroveren!

kr