Rascal, grijze roodstaartpapegaai

Leuk hè, een grijze roodstaartpapegaai die Rascal heet? Is weer eens heel wat anders. Sinds kort hebben wij deze leuke jongen in de opvang. Rascal is van origine een Amerikaan en is vandaaruit mee naar Nederland verhuisd met zijn voormalige eigenaren. Hij heeft dus best al grote veranderingen meegemaakt, deze bijzondere jongen. Maar is ondertussen heel goed geïntegreerd in Nederland en voelt zich er helemaal thuis. Rascal is uit zijn Amerikaanse ei gekropen in (ongeveer) 1993 en nu dus bijna 30 jaartjes jong.
Rascal doet zijn naam eer aan en is bij tijd en wijle een echte deugniet. Hij springt bij zijn opvanggezin graag van zijn speelboom af om zich overal mee te gaan bemoeien. Natuurlijk wordt hij teruggezet als hij daarop wordt betrapt. Ook dingen kapot maken doet hij graag, het allerliefst van al karton! Het slopen van karton is een favoriete bezigheid, het opvanggezin maakt vaak een nieuw sloopspeeltje omdat hij in no-time weer iets op heeft. Rascal plukt wat aan zijn verenpak, maar met goed voer, regelmatig douchen en geen aandacht eraan besteden wordt zijn verenpakje al wat beter en strakker. De plukplekken vullen zich soms met dons maar soms plukt ie ze ook weer weg. Hij wast, verzorgt zijn veren goed. Dus een echt boefje, ja, dat is onze Rascal wel 😁.
In zijn opvanggezin doet hij erg zijn best om snel te wennen aan alle nieuwe indrukken. Beetje spannend vindt hij het allemaal nog wel, hoor, maar dat mag ook. Opstappen op de stok is al een stuk makkelijker voor hem geworden en ook op de hand stapt hij goed op. Soms nog wel met een test of er een voor hem leuke reactie komt op bijten, maar daar wordt natuurlijk hard aan gewerkt. Van de speelboom stapt hij prima af en op, uit zijn kooi wordt hij met de stok gehaald of daar mag hij op zijn gemakje zelf uitkomen, waarna hij naar zijn speelboom gaat. Rascal eet zijn pellets goed, hij is gek op druiven. Banaan wordt resoluut uit het bakje gegooid, terwijl (biologische) zonnebloempitten een ware traktatie voor hem zijn.
Rascal lijkt geen andere vogels gekend te hebben en reageert bijna niet op andere vogels. Hij wil ze echter liever niet heel dicht in zijn buurt. Hij is al een keertje meegeweest naar een praktijksessie en dat ging prima, met alle tientallen andere papegaaien daar. In zijn eentje fluit hij de hele dag door, het enige woordje dat we tot nu toe van hem gehoord hebben is “hallo”, verder alleen allerlei gekke geluidjes. Van zijn vroegere eigenaar begrepen we, dat Rascal the Good bad and Ugly heen en weer floot met hen. Als zij de eerste regel floten, fluit hij de tweede terug enz. Dat doet hij ook met het bekende fiet-fieuw fluitje. Hij fluit meerdere liedjes oa het Franse volkslied en hij is een fan van Taylor Swift. Hij kan trouwens ook keihard en smakelijk giechelen, je gaat vanzelf met hem meelachen, zo grappig! Dus een Vrolijke deugniet!
Het moet niet moeilijk zijn om voor deze real American, deze Vrolijke ondeugende Rascal, een tophuisje te vinden. Want met Rascal in huis is het altijd gezellig, never a dull moment!