Porky, goffinikaketoe

De goffinikaketoe is de kleinste van de witte kaketoes en wordt relatief veel gehouden als huiskamervogel. Net als andere papegaaiensoorten kunnen ook zij heel oud worden. Wel iets om rekening mee te houden! Een keuze voor een kaketoe (of andere papegaai) is een keuze voor het leven.

Dat geldt natuurlijk ook voor ons opvangertje Porky. Hoe oud hij precies is, weten we niet. Maar wel weten we dat hij 36 jaar bij dezelfde familie heeft geleefd en dus minstens die leeftijd heeft. Minstens, want hij was al volwassen toen hij bij deze mensen kwam. Hij werd aan ons afgestaan, omdat er door leeftijd en gezondheidssituatie niet meer goed voor hem gezorgd kon worden.

Onze Porky is een echte kaketoe en probeert mensen derhalve dregelmatig uit. Andere papegaaiensoorten doen dit ook vaak, maar kaketoes staan erom bekend dat er heel erg consequent mee moet worden omgegaan. Hij maakt voor een kaketoe echt weinig geluid, in decibellen uitgedrukt dan, maar doet dit wel regelmatig en niet altijd op fijne tijden.  En als Porky wakker wordt dan maakt hij de andere gaaien in het opvanggezin ook graag wakker….. Hij is de afgelopen 36 jaar natuurlijk als een prins behandeld en verzorgd, en houdt dat graag in stand. Maar beter van niet, want ook prinsen moeten hun grenzen leren kennen.

Het is verder een onwijze lieverd. Hij zit – liefst de hele dag – graag bij je, en laat zich dan lekker kroelen. Let er wel op dat je je niet door hem laat verleiden om inderdaad de hele dag met hem rond te sjouwen! Ook Porky’s moeten tijd en gelegenheid krijgen om papegaai/kaketoe te zijn en niet alleen maar verlengstuk van een mens!

Hij is in het begin wat onzeker als hij je nog niet goed kent, maar als je zijn vertrouwen eenmaal hebt kan je ook echt alles met hem doen. Opstappen op hand of arm doet hij zonder te  twijfelen. De opstapstok is nu nog een doodeng apparaat in zijn ogen. Zodra je er mee in de buurt komt raakt hij  in paniek. Daar moet dus nog aan geschaafd worden. Want onze Porky is een echte held …. op sokken!

Met de andere gaaien van het opvanggezin op 1 boom kan hij op dit moment bijvoorbeeld alleen onder toezicht, omdat hij ze vooral  eng vindt. Nu hij langzaam aan de grijsjes van het opvanggezin went,terwijl hij in zijn eigen veilige omgeving zit, begint hij zelf wel wat meer toenadering te zoeken. Z’n pellets eet hij ook graag evenals een lekker cashewnootje. Fruit en groente op zijn tijd laat hij zich ook goed smaken.  Dat durft hij dan gelukkig weer wel. Porky komt er wel en is leerbaar genoeg!

Al met al een hele echte, lieve, eigenwijze, grenzen verkennende, mooie jongen, die een prachtig huisje verdient!

update 28/2/2024

Porky, onze goffini kaketoe van minstens 36 jaartjes jong, is een ontzettende lieverd. Hij eet zijn gezonde Harrisons pellets goed, evenals een lekker cashewnootje of een stukje fruit. Een smulpaapje!

Porky blijft wel een onzeker manneke. Kleine veranderingen in zijn omgeving leveren hem snel stress op met als gevolg ongewenst (schreeuw)gedrag. Als hij hierin goed begeleid wordt dan herstelt hij snel. Porky is ook een hele slimme man! Met zijn schattige kraaloogjes palmt hij je helemaal in en als je er niet voor waakt, gaat hij de dienst voor je uitmaken 😉.
Onder begeleiding doet hij het hartstikke goed op de boom samen met de andere gaaien van het opvanggezin. Als je hem daar vervolgens “achterlaat” wil hij graag weer terug naar zijn vertrouwde kooi. Deze gebruikt hij overigens als een eigen boom. Hij klautert er de hele dag in en uit, naar boven en beneden en lekker struinen naar eten op de grond.
Het is een vrolijke mannetje dat graag met je mee danst op een gezellig deuntje. Wie danst er met hem mee?