Penji, edelpapegaai

Soms ziet het ons groen voor ogen, … alweer een edelpapegaaiman in de opvang! En alweer zo’n leuke, grappige, mooie, gezellige lieverd waarvan we  genieten!

Deze keer hebben we het over Penji, een edelman geboren op 1 januari 2014, nog heel jong dus. Penji, bijzondere naam, he? Eerlijk gezegd heette hij niet zo, toen hij bij ons kwam. Hij heette Coco …. Daar hebben we er al zo veel van (gehad), dat we een beetje de draad kwijt zijn als we het over Coco hebben, wie we daar nou eigenlijk mee bedoelen. Dus op zoek naar een andere, passende naam, want Coco wist volgens ons niet echt dat hij zo heette. Daarom hebben onze vrijwilligers vrij zitten associëren en zijn op deze  naam uitgekomen, we zijn er blij mee. Want het is weer eens iets heel anders. Penji is een ingekorte vorm van het Indonesische woord penjerit, wat schreeuwerd betekent.  Edels komen o.a. uit Indonesië en Penji kwam als een herriemaker binnen, vandaar. Sorry, Penji! Máár …. Penji doet ondertussen zijn naam helemaal geen eer meer aan!

Penji kan gezellig kletsen en ook, zoals het een echte edel betaamt, zijn strotje voluit opentrekken af en toe. Meestal wanneer hij moe is of honger heeft. Penji is nog maar net in de opvang en past zich ontzettend snel aan zijn nieuwe omgeving aan. Honden, katten en de andere papegaaien in het opvanggezin vormen geen enkel probleem voor Penji. Sterker nog, hij is al dikke maatjes met de andere edelman, opvanger Tsiko. Hij geniet van het lekker buiten zitten en een stukje fruit. Mandarijn, mango of een omelet met noten en groenten, Penji lust het allemaal graag. Hoewel hij die niet gewend was, smult hij van de Harrison pellets en laat er maar weinig van liggen. Penji is geen sloper, echt spelen doet hij (nog) niet, maar hij is er ook nog maar kort. Penji stapt makkelijk op de hand op en soms gebruikt hij zijn snavel daarbij voor wat extra houvast. Het is een voorzichtige vogel die ook wel wat kan schrikken van onverwachte bewegingen. De opstapstok is ook nog wat spannend dus daar wordt flink mee geoefend.

Al met al heeft Penji razendsnel geleerd dat hij niet meer zelf het heft in handen hoeft te nemen, dat schreeuwen hem niets meer oplevert en dat er veel leukere dingen te doen zijn. Een slimme, mooie, lieve, grappige jongen dus die een huisje zoekt waar hij dit Vrolijke leventje onbezorgd voort kan zetten!