Kim, edelpapegaai

Edelpapegaaien zijn qua temperament heel uiteenlopend. Vooral de edelpopjes zijn óf heel pittig en kattig – vooral als de hormonen opspelen – óf juist heel lief en zachtaardig. Ons opvangedelpopje Kim is dat laatste: lief, rustig, zachtaardig, bescheiden. Wat een poepie!

Kim is geboren in 2004, dus nu 20 jaar jong. De eerste jaren van haar leven waren niet best, zelfs lichamelijk geweld naar dit lieffie toe werd niet geschuwd. Zo triest. Daardoor is Kim jaren geleden wel gaan plukken. Gelukkig kwam ze daarna wel in een liefdevol, zorgzaam en goed thuis waar ze jarenlang woonde. Maar nu moest ze aan ons worden afgestaan vanwege gezondheidsproblemen van haar vorige eigenaar.

Kim is heel rustig, zowel qua geluid als qua activiteit. Alleen ’s avonds in haar slaapkooi maakt ze een zacht, soort raspend/brommend geluid, terwijl ze dan toch lijkt te zitten dutten. Niet hinderlijk, maar wel opvallend. Ze zit op de speelboom overdag op haar gemakje rond zich heen te kijken en is niet snel onder de indruk. Andere papegaaien, katten, honden, kippen, ze kijkt er vrolijk naar met haar kleine kraaloogjes. Trouwens, over oogjes gesproken: met haar linkeroogje is ze  slechtziend. Ze heeft er verder geen last van, maar in het opvanggezin wordt ze altijd wel rustig en liefst vanaf de andere kant benaderd, zodat Kimmetje niet kan schrikken daarvan. Haar nageltjes zijn een beetje vergroeid, maar ook daar heeft ze gelukkig geen last van. Kim, dappere kleine Kim, zij redt zich wel!

Pellets eet ze graag, maar groente en fruit heeft ze wat moeite mee. Ze eet het wel, maar eigenlijk niet genoeg voor een edelpapegaai. Immers, deze moeten relatief meer groente en fruit eten en hebben een ander eetpatroon dan andere papegaaiensoorten. In het opvanggezin wordt haar veel chop, groente, fruit, kruiden, bloemetjes enz. aangeboden, om er toch voor te zorgen dat ze in die natuurlijke behoefte kan voorzien. Opstappen doet ze zonder enig probleem, op arm en stok. Wel wordt er altijd gezorgd dat ze, met haar kromme voetjes, goed houvast heeft en er niet af glijdt.

Kim is echt zó’n lief, zachtaardig, rustig meisje. Het is een groot plezier om haar in huis te hebben en haar alle liefde, aandacht, zorg en gezelligheid te geven, waar ze zo heel erg van geniet.  Dus grijp je kans en adopteer dat zoete rooie meisje.