Jacob(a), grijze roodstaartpapegaai

Sinds kort hebben we grijsje Jacob in de opvang. Jacob is een grijze roodstaart …. dame (!) van 31 jaar. Ja, een dame, dat is een verrassing, hè? 🤭 De vorige eigenaar was er altijd vanuit gegaan dat zij een hij was, tot zij af en toe een ei legde. Maar toen bleef ze voor hen “Jacob”. Maar Jacob blijkt dus een mooie dame te zijn. Ze zegt haar eigen naam en daarom hebben we het nu ook maar zo gelaten. Al genoeg verandering op dit moment! Maar verrassend is zo’n naam dan altijd wel en grappig ook 😁
Jacob heeft altijd bij één eigenaar gewoond. Maar haar baasje is overleden en zijn vrouw kon ook niet meer voor Jacobje zorgen. Helaas had de familie niet genoeg tijd voor Jacob en daarom is zij bij ons gekomen. Want de familie wilde wel het beste voor de papegaai van hun opa en oma. Gelukkig maar!
Jacob, die dus vooral met opa optrok, is daardoor een echte mannenlover, dus helemaal eens met de vrouw des huizes van het opvanggezin is ze nog niet. Maar dat went al wel steeds meer, hoor. Het opstappen gaat nu nog via een opstapstok, zodat ze niet kan bijten (zou ze dat al willen). Ze neemt wel pitjes aan van tussen de vingers, op de hand stappen is nog wat eng. Daar wordt aan gewerkt en Jacob wil wel, dus dat komt vast goed. Jacob houdt van lekker en gezond eten, ze eet heel goed haar pellets. Soms, als ze trek heeft in soep, worden er wat pellets gesopt in water maar ze eet het daarna netjes op 🍵. Groente en fruit is nog een aandachtspunt, want nieuw voor haar. Er wordt driftig onderzocht wat Jacoba aan groente en fruit echt lekker vindt en in welke vorm (gekookt, rauw, chop). Een zoektocht dus. Maar ja, in een paar weekjes kun je ook nog niet alles geprobeerd hebben.
Slopen heeft onze mooie meid dan weer wel heel goed onder de knie. Kurk, karton, balsahout, alles gaat kapot. Dat vindt ze dan ook heerlijke bezigheidstherapie. Op de boom zitten en lekker naar buiten kijken vindt ze ook fijn. Maar de bekende, veilige kooi is toch echt nu nog wel haar favoriet, want daar is ze aan gewend. Wel gaat ze mee naar buiten en geniet van het zonnetje. Vooral als er ook nog wat gesproeid wordt. Zelf baddert ze ook tijdens het stofzuigen, echt een heerlijke natte kledderboel dan. Haar verenpak is nog niet helemaal intact, ze heeft recent nog eieren gelegd en er bovenop gezeten, waardoor er nog een paar buikveren door het liggen missen. Ze heeft ook altijd haar pootjes geplukt maar zeker niet heel erg gelukkig. Praten, zingen, geluiden en dansen dat is naast slopen wel de bezigheid van de dag. Op elke soort muziek wordt er gedanst en gewhoopt door Jacob. Zelf zingt ze vooral de eerste regel van kinderliedjes en zegt ook welterusten tegen zichzelf. Maar ook verschillende dieren doet ze na zoals een gans, kat of hond.
Met de vogels in het opvanggezin gaat het prima. Er kan samen op de boom gezeten worden zonder onenigheid. Ze zoeken elkaar wel op, maar dat is voor de gezelligheid, er gebeurt verder niks. Jacob is de rust zelve en vindt het alleen maar gezellig.
Ben jij op zoek naar een heerlijk slopend, muzikaal en dansend meisje? Dan is Jacob misschien wel jouw perfecte match! En als ze bij jou in je hart en huis zou mogen komen wonen, dan …. mag je haar – als je dat wilt – Jacoba gaan noemen ! 😙🙂