In de zon

Hoe kunnen we helpen?

In de zon

Papegaaien in de natuur zitten in de bomen. Daar worden ze beschermd tegen de zon door de bladeren. Terwijl ze vliegen krijgen ze natuurlijk meer dan voldoende zon. In de natuur is het goed geregeld, maar hoe zit dat met onze huiskamervogels?

 

 

De zon is gezond voor mens en dier maar niet als het overmatig is. De zon zorgt voor belangrijke UV stralen. UV stralen zorgen voor vitamine D. Een papegaai haalt zijn broodnodige vitamine D3 uit direct daglicht. Hoe zorg je er nou voor dat het niet overmatig wordt?

 

Door je papegaai de keus te bieden tussen schaduw en zon. Je zet bijvoorbeeld een parasol boven de buitenboom, maar wel zo dat de vogel kan kiezen. Zo zal hij, als het te warm is, de schaduw opzoeken. Een paar forse vlier- of wilgentakken op de speelboom met veel bladeren waaronder of waartussen gescholen kan worden, doet ook wonderen.

 

Natuurlijk moet je wel even nadenken als het gaat om een plukkende papegaai. Als een blote papegaai uren in de zon blijft zitten, hou dan de huid in de gaten en zet hem in de schaduw als het nodig is. Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater en sproei regelmatig met de plantenspuit of met de nevel van de tuinslang. Een heus papegaaienbad in de speelboom zal ook enorm gewaardeerd worden. Maar zet de papegaaien niet bij voorbaat al op een plek zonder zon of met een mega grote parasol erboven. Geef ze de kans om de zon te voelen!

 

De zon doet nog meer goede dingen. Hij heeft een desinfecterende werking. Handig om te weten, want ook daar kun je gebruik van maken door je buitenboom zo te plaatsen dat deze elke dag wel een poosje in de zon staat.

 

Verder zorgt de zon ook voor een gezonde geest. Denk maar eens aan mensen met een winterdip die behandeld worden met full spectrum daglichtlampen. Daglichtlampen geven UV stralen af waardoor mensen opknappen.
Temperatuurregulatie bij vogels

 

Temperatuur regulatie bij papegaaien is moeilijk uit te leggen. Er zijn veel fysiologische processen om de lichaamstemperatuuur te regelen. De belangrijkste is de stand van de veren. Die bepalen de dikte van de isolatielaag. Bij warmte kunnen papegaaien versneld gaan ademen (hijgen) Via de poten kunnen ze ook wat warmte kwijt. We noemen dat vasodilatatie, het verwijden van de bloedvaten waardoor ze makkelijker warmte kwijtraken.