Gerrit, edelpapegaai

Ons opvangertje Gerrit is pas jarig geweest! Hij werd op 17 augustus 2004 geboren en is nu dus net 18 jaar jong 🎉. Gerrit is een lieve en rustige edelman die graag eerst alles op gemak bekijkt voordat hij tot actie over gaat. Maar als hij er goed over nagedacht heeft, wil hij het wel proberen. Zo ontdekt hij elke dag weer dat heel veel nieuwe dingen leuk zijn. Gerrit heeft ook ontdekt dat die rare dingen in de kooi toch wel leuk zijn om mee te spelen en dat je met sommige spullen gewoon lekker kan gooien. In het begin lette hij na een actie goed op een reactie, maar nu hij weet dat het mag, gaat hij steeds een stapje verder. Zo fijn om te zien dat hij spelen leuk gaat vinden en dat die dappere dodo steeds meer loskomt!
Buiten de kooi vindt Gerrit het soms nog wel spannend en kruipt bij nieuwe situaties het liefst dicht bij iemand om dan samen alles te kunnen bekijken totdat het veilig is. Mooi dat hij al zoveel vertrouwen heeft opgebouwd, dat hij steun zoekt bij zijn opvanggezin als het hem even te spannend wordt. Zat hij de eerste dagen in de opvang nog doodstil op een tak in de speelboom en durfde hij nog niet naar een bakje voer te reiken, zie je hem nu van tijd tot tijd naar andere takken klimmen om speeltjes te bekijken. Maar hij zal zijn tocht wel altijd weer op zijn eigen tak eindigen, hij is honkvast 😉. Pas hing hij, net als de caique van het opvanggezin, als een vleermuis in de speelboom, dat was een mooi gezicht. Zo is hij, in de pootsporen van de caique, ook al een keer uit de speelboom gesprongen. Dat was wel heel spannend, dus rende Gerrit daarna snel naar zijn opvangmens, maar hij heeft het wel weer gedaan. Weer een stap naar een vrolijk leven. Wat dapper van onze knappe, lieve Gerrit! 💪
Tijdens de warme dagen zit Gerrit veel in de speelboom buiten, waar hij de keuze heeft in de zon of in de schaduw, maar hij zit graag in de zon. In de boom wordt hij regelmatig “gedouched” met de plantenspuit. Eerst wist hij niet wat hem overkwam, maar nu vindt hij het wel fijn en zijn verenpak knapt er behoorlijk van op. Dat is fijn, want Gerrit heeft tot nu toe voorkeur voor een kort, geplukt kapseltje. De volgende stap is om in de douche te gaan. Maar dat gaat binnenkort vast ook helemaal goedkomen, want Gerrit leert zo graag en zo snel.
Opstappen is voor Gerrit nog wel een dingetje. Dat vindt hij nog wel lastig. Hij is dan nog vaak afwachtend en behoedzaam, zowel het opstappen op een hand of arm als op een stok. Toch gaat het elke dag een beetje beter. En hé, een beetje voorzichtig mag, hoor Gerritje! Als je maar wel steeds meer leert, en dat doe je zeker. In het begin vond hij autoritjes wel spannend, maar nu gaat hij graag mee. Vooral wandelen doet hij graag. Als hij de wandelwagen ziet, wordt hij al enthousiast.
Hoewel Gerrit gewend was om alleen zaden te eten, gaat hij steeds beter de adult lifetime pellets van Harrison waarderen. Daarnaast leert hij dat ook chop en allerlei groenten en fruit erg lekker zijn; zijn lievelingsfruit zijn druiven en mandarijn. Als je Gerrit wilt laten kennismaken met nieuw voedsel, gaat hij het snelst iets proberen als je het samen met hem gaat eten. Hij begrijpt steeds beter dat de dingen die mensen eten ook voor papegaaien eetbaar zijn.
Gerrit heeft na een paar weken in de opvang helemaal de smaak van alle aandacht te pakken. Het gevolg is dat hij nu soms hard en langdurig om aandacht kan schreeuwen als hij dat niet krijgt. Gerrit moet nog leren dat er momenten zijn dat hij zichzelf moet vermaken, daaraan wordt samen met Gerrit hard aan gewerkt. Eigenlijk weet hij het ook wel, maar probeert het nog wel graag uit wie de langste adem heeft. Nou Gerrit, ik kan je verzekeren, dat ben jij bij dit opvanggezin níet, jongetje. Dus geef die hoop maar op en houd maar fijn je snaveltje 😉
Gerrit is echt een lieve edelpapegaai, die heel graag bij mensen is. Gewoon er gezellig bij kunnen zitten en lekker kunnen meedoen met de dagelijkse gang van zaken, dan is hij al tevreden. Gerrit maakt in de opvang grote stappen, elke dag weer. Kortom een makkelijke vogel die een echt en gezellig maatje kan worden. Voor jou misschien?