DjeeDjee, grijze roodstaartpapegaai

Even voorstellen; Djee Djee
Een zachtaardige, sociale jongedame van xxx jaar oud. Zo’n 8 jaar geleden is ze al eens via de SVP geadopteerd geweest. Maar, in zo’n lange periode kan veel veranderen. Dit gold ook voor het adoptiegezin. Helaas konden zij Djee Djee daardoor niet meer zoveel aandacht geven als ze graag zouden willen, en werd de moeilijke beslissing genomen haar terug af te staan aan ons.
Djee Djee is dus al helemaal gewend aan een vrolijk en vrij leventje. En dit is te merken! Vanaf haar eerste dag in het opvanggezin, draait ze perfect mee. Ze sloopt, eet haar pellets en chop, geniet van de uitstapjes en zorgt voor heel veel gezelligheid in huis. Ook in de omgang met andere vogels doet ze het goed, en zit probleemloos met ze op de speelbom of in de volière.
Inmiddels is de ‘geluidjes battle’ met het grijsje van het opvanggezin, een dagelijks ritueel. Hierbij komen in korte tijd alle geluidjes die de dames in het repertoire hebben afwisselend voorbij. Fluitjes, blaffende honden, piepjes en geluiden van tuinvogels, je kunt het zo gek niet bedenken. Inmiddels zit er een grote overlap in, omdat ze in korte tijd al veel geluidjes van elkaar over hebben genomen. Op dat gebied eindigt de strijd dus meestal in gelijk spel. Wanneer het op praten aankomt, is Djee Djee de onbetwiste winnaar : ze praat volledige zinnen. Hierin zit een grote variatie, en ze weet vaak ook precies de woorden aan de situatie te koppelen. De grapjas weet ze dus vaak precies op het juiste moment te gebruiken. Een regelmatig terugkomend thema is toch wel de koffie. Na beleefd gevraagd te hebben ‘of je een beetje dorst’ hebt, wordt je er op dringende toon op gewezen dat het tijd is voor een ‘lekker kopje koffie’. Mocht dat toch het gewenste resultaat niet hebben, probeert ze het gewoon nog een keer met wat andere varianten als extra aanmoediging.
‘Kom’ en ‘ga je mee’ zijn daarnaast ook twee woordjes die veel voorbij komen. Gecombineerd met een hoog opgehouden pootje, klaar om bij je op te stappen. Het liefst zit het mooie meisje namelijk gezellig bij je. Een beetje knuffelen vind ze heerlijk als het haar uitkomt, een kusje heeft ze voor iedereen eigenlijk altijd wel in de aanbieding. Mocht je dat  nou toch een beetje spannend vinden, geeft ze je gewoon een ‘high five’. Ondanks dat ze het eigenlijk met alle mensen lijkt te kunnen vinden, heeft ze soms opeens een hele duidelijke voorkeur voor iemand. Ze doet er vervolgens alles aan om heel dicht bij die persoon te kunnen zitten, om vervolgens met haar grote kraaloogjes een beetje verliefd aan te staren. Vrijwel onmogelijk om dat te weerstaan, en zo wordt zelfs iemand die bang is voor haar met gemak overtuigd toch even samen te knuffelen.
Ondanks dat DjeeDjee dus echt een gezelligerd is, kan ze zichzelf ook heel goed te vermaken. Doosjes, takken, touw, stukjes kurk en ander sloopmateriaal maken geen schijn van kans tegen haar snaveltje. Wanneer alle het formaat van confetti heeft bereikt, wordt het sloopsel vakkundig buiten de kooi geveegd. Opgeruimd staat netjes!
Ben jij ook een praatgrage koffieleut? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat onze lieve Djee Djee naar jou op zoek is. Kom kennis maken met haar en onze andere opvangetjes tijdens een van onze praktijksessies.