Ari, blauwgele ara

We noemen onze opvangara Ari ook wel eens “Ari Bombarie”. “Ari Bombarie, maakt hij dan zo’n herrie?”, zul je je misschien afvragen. Nou nee, totaaaaal niet, eigenlijk is Ari een hele rustige ara die we in de opvang nog nooit hebben horen schreeuwen of kabaal maken. Daarnaast is hij ook nog eens ontzéttend lief en zachtaardig en een knuffelkont. Tjongejonge, wat een ongelooflijk lieve vogel is dat! Maar ja, Ari Bombarie rijmt zo lekker, dus vandaar dit – niet-kloppende – naamgrapje.

Over opvangara Ari, een jongeman van 12 jaar, hebben jullie al iets kunnen lezen. Want helaas ging het even helemaal niet goed met hem, toen hij een paar weken bij ons in de opvang zat. Ari had al bij zijn vorige eigenaar serieuze gezondheidsproblemen vanwege aspergillose (schimmel), waarvoor hij al een drietal keren behandeld was. Bij deze akelige aandoening is recidive (terugkeer ervan) echter altijd een risico en helaas is dat precies wat er met Ari gebeurde. Gelukkig hebben we hem door razendsnel ingrijpen en intensieve behandeling, samen met “onze” gespecialiseerde dierenarts Dries Sabbe (https://www.dierenkliniekpapendrecht.nl/) er weer helemaal bovenop kunnen helpen. En is Ari weer gezond en vrolijk.

Want vrolijk is hij: hij vindt het heerlijk om buiten in de zon te zitten, samen met de andere vogels op de buitenspeelboom. Toen hij ziek was at hij zorgelijk slecht, maar ook dat is gelukkig over. Hij smult van chop, van pellets, van noten, is dól op banaan en is zijn schade wat eten betreft helemaal aan het inhalen. Hij stapt heel makkelijk op, legt zijn koppie dan heerlijk tegen je aan voor een koppiekrauw, komt naar je toe als je hem roept, zit tussendoor in ’t zonnetje lekker te tukken, vindt een buitendouche errug lekker, heeft slopen nog niet echt ontdekt maar …. wat niet is kan nog komen!

Onze mooie en ontzettend lieve Ari Bombarie is een kanjer, die het allerbeste thuisje van de hele wereld verdient. Een thuisje waar ze er wel een heel klein beetje rekening mee moeten houden dat hij – triest genoeg – misschien nog wel eens last zal krijgen van de aspergillose. Maar het is de moeite waard om hem te helpen om dat te bestrijden, want dat verdient Ari als geen ander! Kijk nou toch ‘ns naar dat zachte koppie!