Houdina, grijze roodstaartpapegaai

Houdina, of Houdi (zoals ze zichzelf noemt), is een grappige, gezellige en eigenzinnige grijze roodstaart.  Deze dame – van wie wij weten dat ze ouder dan 15 maar jonger dan 20 is –  is net in de opvang bij ons. 

Ze is erg nieuwsgierig en zoekt graag alle hoeken van haar boom op, klimt zelfs langs de muur naar beneden om even daar te gaan kijken. Maar ze blijft ook weer goed zitten als je haar weer terug zet. Ze sloopt ook graag, vooral hout en touw. Ze stapt goed op op handen en stokken – ze wil dan even zachtjes met haar snavel testen of je hand wel stevig genoeg is.  

Douchen met de plantenspuit vindt Houdi lekker. Ze gaat ook graag naar buiten en bij het wandelen flappert ze lekker mee met haar vleugels. Het is een lieverd en ze kan intens genieten van een kriebel over haar bolletje. 

Ze is heel gezellig en kletst graag. Ze kan ook flinke hoestbuien nadoen. Naast alle leuke dingen die ze zegt, heeft ze ook een aantal hoge piepjes in haar repertoire. Als ze boos is, laat ze dat ook horen, maar dat duurt niet lang. Maar meestal heeft ze het over kopjes thee en druifjes. “Kopje thee en druifje!” “Kopje thee?” “Wil je een druifje?” “Je bent een druifje!”  Het is dan ook niet verrassend dat ze nogal gek is op druifjes. Ze lust ook wel een appeltje. Verder is ze nog niet zo van andere ‘exotische’ groente en fruit, maar we blijven het aanbieden natuurlijk. Zelfs van nootjes wil ze nog niet weten! Chop krijgt ze niet meer in een bakje of schoteltje, want die gooit ze op de grond – om maar even te demonstreren dat ze dat gezonde spul niet moet! Gelukkig is ze wel snel overgestapt naar gezonde pellets en daar eet ze heel goed van.  En met die groente, fruit en nootjes, dat gaat goedkomen, hoor!

Als Houdi dingen spannend vindt of als ze zich moet inspannen, dan ademt ze zwaar. Haar ene neusgat is ook groter dan de andere. De dierenarts heeft niets gevonden, dus we hopen dat het beter wordt, maar ze lijkt er geen last van te hebben en dat is het belangrijkste natuurlijk. Ook hopen we dat er nog wat veertjes gaan teruggroeien op haar kale buikje.  Maar als dat niet zo is, blijft het een gezellig, nieuwsgierig en leergierig lief grijs meisje. 

Kortom, een heel leuk bijdehandje, die lieve Houdi.