Recente berichten
 

Basisworkshop

Houden van Vrolijke Papegaaien

BASISWORKSHOP

Aan kennis over en ervaring met papegaaien is veel behoefte, dat merken we elke keer weer opnieuw. Over deze fascinerende hoog-intelligente dieren is relatief nog maar heel weinig bekend. Zeker niet over de manier waarop je een papegaai Vrolijk, tam en vrij kunt maken. Steeds meer mensen zien wel in, dat een papegaai niet in een kooi hoort en willen dat ook wel graag veranderen. Maar ze weten niet precies hoe en het is niet zo makkelijk om aan de basisinformatie daarover te komen. Want in boeken, op internet, Facebook en bij sommige papegaaienstichtingen vind je helaas soms de raarste informatie en adviezen, die inmiddels al lang achterhaald zijn.

 

Wij vinden het belangrijk dat mensen heel goed voorbereid zijn op een papegaai en weten wat voor dier ze in huis halen. Maar ook natuurlijk als iemand al een papegaai heeft en daar goed/ nog beter mee wil leren omgaan. Daarom komt bij onze basisworkshop de theorie aan de orde, maar zeker ook de praktijk. Onze workshop is de enige waar de papegaaien van de deelnemers ook bij zijn, want voor hen is het ook leerzaam en erg leuk. Dit is ook een mooie kans om kennis te maken met onze opvangpapegaaien.

 

Stichting Vrolijke Papegaai organiseert een aantal keren per jaar de door haarzelf ontwikkelde unieke

“basisworkshop “Houden van Vrolijke papegaaien”

De workshop is ontwikkeld en wordt gegeven door een papegaaiengedragsdeskundige met jarenlange ervaring en een aantal eveneens ervaren papegaaienkenners. Hierin komen de eerste beginselen van theorie én praktijk met de eigen gaai uitgebreid aan de orde. In de workshop zijn niet alleen actuele (wetenschappelijke) kennis en de meest recente ontwikkelingen op papegaaiengebied verwerkt, maar ook de ervaringsdeskundigheid die gedurende vele jaren is opgedaan én – zeker niet het minst belangrijk – de kennis en ervaring van de deelnemers. Het leren van elkaar, met elkaar ervaringen uitwisselen, het uitwisselen van successen en bloopers maken de workshop uitermate leerzaam, maar bovendien érg gezellig! Bij vorige workshops waren deelnemers vanuit het hele land en zelfs het buitenland aanwezig en kregen we na afloop menig enthousiaste reactie.

 

Vanwege de praktijkoefeningen én vanwege de gezelligheid is het de bedoeling dat je papegaai mee komt. Voor de vogels is dit dus ook een heel leerzame bijeenkomst, waar ze zonder uitzondering erg van genieten. De vogels zitten uit de wind in grote partytenten, als het koud is. De geteste resp. de potentiële risicovogels zitten in aparte tenten, ze komen nooit bij elkaar. Natuurlijk is er in beide tenten toezicht, door vrijwilligers, op de vogels. SVP waakt ervoor dat de vogels die recent op PBFD, Polyoma, Chlamydia en KDS/PDD zijn getest strikt apart gehouden van de vogels die niet getest zijn en dus een potentieel risico vormen. Het testbewijs moet van te voren, tegelijk met het aanmeldingsformulier, worden gemaild. Zonder testbewijs worden vogels als potentiële risicovogel beschouwd en behandeld.

 

Uiteraard is deelname geheel voor eigen risico.

 

De onderwerpen waarover belangrijke basisinformatie gegeven zal worden, zijn:

 

 • de vijf V’s: na de workshop weet je ze uit je hoofd
 • benadering van een papegaai: uitgangspunten en werkwijze
 • opvoeding en gedrag
 • gedragsproblemen
 • voeding en gezondheid
 • huisvesting
 • verrijking, leren en trainen
 • hanteren van een papegaai
 • kortwieken
 • nageltjes knippen/vijlen
 • de vragen, opmerkingen, ervaringen en aanvullingen van alle deelnemers!

 

Bij de workshop zullen er ook tal van verantwoorde, veilige papegaaienspeeltjes en volwaardige voeding te koop zijn. De opbrengsten van de workshop en eventuele verkochte speeltjes en voeding worden natuurlijk ingezet voor de activiteiten van SVP: voorlichting, advies, opvang. Ook kan er kennis worden gemaakt met onze opvangpapegaaien, die natuurlijk ook aanwezig zullen zijn bij de workshop.

 

De kosten voor deze SVP-basisworkshop bedragen € 50 per persoon, inclusief koffie, thee, fris en een uitgebreide lunch. Een tweede volwassen deelnemer betaalt 50%, zijnde € 25. Kinderen tot 10 jaar kunnen niet deelnemen. Jongeren tussen 10 en 18 jaar betalen € 25. Als je je hebt aangemeld en hebt betaald, ontvang je ongeveer een week van tevoren een bevestiging per mail met het adres en nadere huishoudelijke gegevens.

 

De SVP-workshop gaat alléén maar door, als er minimaal 10 deelnemers zijn. Dus als je graag mee zou willen doen, misschien samen met je partner, je buurvrouw of je vriend, geef je dan snel op via de mail: workshop@vrolijkepapegaai.nl . Vermeld je naam en adresgegevens, de gegevens van de papegaai(en) die je meeneemt en ook je specifieke vragen of onderwerpen waar je aandacht voor wilt. Je deelname is pas definitief na aanmelding en betaling. Bij inschrijving dient het bedrag direct te worden overgemaakt op bankrekening NL16 INGB 0005716524 t.n.v. Stichting Vrolijke Papegaai, onder vermelding van “basisworkshop (datum)” . Kort voor de workshop ontvang je een bevestiging, met daarin ook nadere gegevens, adres enz.. Bij afmelding vindt er geen restitutie plaats, maar kun je doorschuiven naar de volgende basisworkshop.

 

Houd je van jóuw Vrolijke papegaai(en) en wil je meer leren over deze prachtige lieve vogels? Kom dan met je evt. vogel(s) naar de SVP-basisworkshop “Houden van Vrolijke papegaaien”! Jullie zijn van harte welkom!