old-Contact

Stichting Vrolijke Papegaai ontvangt wekelijks vele e-mails en telefoontjes met vragen. Hoewel wij altijd ons best doen om zo snel mogelijk antwoord te geven, bestaat onze stichting enkel uit (werkende) vrijwilligers. Het kan daarom soms even duren voordat wij een reactie kunnen geven. Wij hopen hiervoor op je begrip.

 

N.b.: Omdat wij door onze dagelijkse verplichtingen niet altijd telefonisch bereikbaar zijn, geven wij er de voorkeur aan -en stellen het erg op prijs- als je jouw vraag middels het onderstaande contactformulier of per e-mail aan ons toestuurt. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Vaak gestelde vragen

[qode_accordion style=”toggle”][qode_accordion_tab title=”Hoe werkt een adoptie verzoek bij jullie? Wat moet ik doen om een papegaai bij jullie te adopteren?”]

Als iemand in aanmerking wil komen voor een herplaatspapegaai van Stichting Vrolijke Papegaai, is het minstens eenmaal volgen van onze basisworkshop “Houden van Vrolijke papegaaien” een verplichting. Voor het adopteren van een ara, edelpapegaai of kaketoe stellen we niet alleen de basis-, maar ook onze vervolg-workshop verplicht. We doen dat omdat we er zeker van willen zijn, dat de opvangpapegaaien die aan onze zorg zijn toevertrouwd, op het best mogelijke plekje geplaatst gaan worden.

 

Het theoretische gedeelte van de basisworkshop is gedigitaliseerd. Dit kun je dus thuis doen, op je eigen tijd en je eigen tempo. In dit theoriegedeelte leer je veel over de achtergrond van een papegaai, over welke aspecten zijn gedrag mede bepalen en hoe jij daarmee kunt omgaan. Maar ook de voeding, verzorging, huisvesting en andere basiskennis komen daarin uitgebreid aan de orde.

 

Ook de theorie van de vervolgworkshop is gedigitaliseerd. Hier gaat het over onderwerpen als gezondheid, herkomst, verschillende soorten van (probleem)gedrag, zintuigen en emoties en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan een aantal specifieke soorten, zoals edelpapegaai, kaketoe en ara. Want bij het adopteren van een van die soorten is ook het volgen van de vervolgworkshop verplicht.

 

Daarnaast is er ook een praktijksessie opgenomen in zowel de basis- als de vervolgworkshop. Dat is een bijeenkomst waar basisvaardigheden worden aangeleerd en/of herhaald, zoals de papegaai in een handdoekje pakken, leren opstappen, nagels vijlen en kortwieken. Maar ook is er de mogelijkheid om uitgebreid met onze opvangpapegaaien kennis te maken, die daarbij allemaal aanwezig zijn. Het bezoeken van en kennismaken met de papegaaien is alleen mogelijk tijdens onze workshops en evenementen, dit ivm de privacy van onze vrijwillige opvanggezinnen.

 

Voor mensen die interesse hebben om een papegaai van ons te adopteren, is ook het praktijkgedeelte verplicht. Voor mensen die zelf al een papegaai (misschien met probleemgedrag) hebben en meer over gaaien willen leren én voor mensen die zich aan het oriënteren zijn of een papegaai in hun huis en hart opnemen iets voor hen is, is de praktijksessie niet verplicht, maar wel een grote aanrader!

 

Alle informatie over onze workshops is terug te vinden op https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

Wanneer er bij de praktijksessie een match lijkt te zijn tussen een opvangertje en een potentieel herplaatsgezin, dan gaat de vogel eerst logeren bij dit gezin, een soort “proefperiode”. Die logeerperiode duurt 6 weken, langer of korter uitsluitend in overleg. De eventueel al bij het potentiële adoptiegezin aanwezige parkieten/papegaaien moeten recent allemaal getest zijn op PBFD, Chlamydia, Polyoma en KDS/PDD, om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Het spreekt vanzelf dat ook onze opvangpapegaai recent volledig negatief getest is. Natuurlijk wordt voor de logeerperiode een logeercontract getekend met een aantal voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld de kostenbijdrage die wij vragen voor een papegaai, op dat moment al worden betaald. Er wordt een bijdrage in de gemaakte kosten (levensonderhoud, vogelarts, is testen, chippen enz.) gevraagd en een contract getekend. Om een indruk te geven: voor een grijze roodstaart vragen we een bijdrage van € 325.

 

Als de vogel 6 weken heeft gelogeerd en zowel het logeergezin als wij besluiten dat de vogel bij het gezin mag blijven, dan wordt er officieel herplaatst/geadopteerd. Mocht de logeerperiode niet naar wens verlopen, dan komt de vogel terug in de opvang en wordt de kostenbijdrage teruggestort. Na herplaatsing blijven wij graag op de hoogte van het vrolijke leven van de herplaatste papegaai. Dit kan via ons forum, facebook, telefoon of mail. Maar onze voorkeur gaat natuurlijk uit naar deelname aan een van onze activiteiten, zodat we direct contact hebben met de herplaatste papegaai en zijn adoptiegezin.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wat zijn de kosten om een papegaai te adopteren?”]

Wij vragen een adoptiebijdrage om een papegaai te adopteren. Het gaat om een bijdrage in de gemaakte kosten: levensonderhoud, vogelarts, testen, chippen enz. Al onze te herplaatsen papegaaien zijn volledig negatief getest, korter dan een jaar geleden.

 

Daarnaast moet je ook rekening te houden met eventuele aanschafkosten van materiaal thuis: slaapkooi, speelboom en een buitenboom, speelgoed. De kosten daarvan zijn sterk variabel en zelf te bepalen. Ook met dierenarts- en jaarlijkse testkosten moet rekening worden gehouden.

 

Op onze website onder het menu Adoptie vind je de link naar de Bijdrage gemaakte kosten.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Help! Mijn papegaai schreeuwt of bijt of plukt of heeft ander ongewenst gedrag”]

Het is vanaf een afstand lastig om hierop antwoord te geven, maar we kunnen wel wat algemene zaken noemen.

* In de natuur komt het voor dat papegaaien in de ochtend en de avond even schreeuwen, daarnaast kunnen ze gedurende de dag wat geluid maken of fluiten. Overmatig schreeuwen is aangeleerd gedrag, wat dus ook afgeleerd kan worden.

  • Bijten is aangeleerd gedrag, ook dit kan afgeleerd worden. De snavel wordt in principe niet gebruikt als wapen, maar als hulpmiddel voor het eten, het kraken van noten, het klimmen, enz. Vaak ligt het aan de benadering van de eigenaar, als die verandert stopt het bijten ook.
  • Plukken is een heel complex probleem. Belangrijk is om eerst een lichamelijke oorzaak ervan uit te laten sluiten door een vogelarts of andere in papegaaien gespecialiseerde dierenarts.

 

We willen mensen altijd aanraden om de basisworkshop te volgen, hierdoor kan er gewerkt worden aan een goede basis en kun je meer inzicht krijgen in het gedrag van de papegaai én jezelf. Vaak merken we dat wanneer de basis goed is en er meer kennis/ vaardigheden zijn bij het gezin het al een stuk beter gaat. Tijdens de theorie krijg je informatie over: opvoeding en gedrag, voeding, huisvesting en verrijking. Tijdens de praktijksessie waar je naartoe kunt komen (eventueel met je recent geteste papegaai), leer je de vaardigheden leren: opstappen, in een handdoekje, nagelsvijlen en kortwieken. Ook is ons team vrijwilligers aanwezig en een gedragsdeskundige om je te begeleiden.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Help mijn papegaai plukt”]

Medische redenen of gedragsproblemen, een plukker in huis is wel iets om rekening mee te houden. Een hoofdregel is altijd eerst iets medisch uitsluiten.

 

Een plukkertje is even lief, knap en geweldig als een gaai die goed in zijn verenpak zit. Het is wel belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld kou. We willen je aanraden om onze basisworkshop te volgen. Tijdens de theorie krijg je informatie over opvoeding en gedrag, voeding, huisvesting en verrijking. Dit kan eventueel zorgen voor aanpassingen waardoor het plukken kan verminderen. Regelmatig douchen, goed volwaardig voer, direct daglicht, afleiding maar ook voldoende rust, allerlei zaken die kunnen helpen.

 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze e-learning.
Je vind deze via de website:
https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wel of niet kortwieken?”]

Waarom vliegen papegaaien eigenlijk? Dat is de eerste vraag die je moet stellen aan jezelf. Vliegende papegaaien zijn prachtig, vooral in de natuur. Maar de omstandigheden in gevangenschap zijn anders. Vluchten hoeft hier niet, voedsel zoeken ook niet, een partner opzoeken ook niet. Dus de belangrijkste functies van vliegen zijn voor een huiskamerpapegaai niet meer van toepassing. En al kunnen ze vliegen, de afstand is vaak zo klein dat ze er weinig uit kunnen halen.

 

Veiligheid is een ontzettend belangrijk standpunt in deze kwestie. Helaas gebeurt het nog dagelijks dat er papegaaien wegvliegen en de overlevingskans is dan – triest genoeg – niet al te groot. Is kortwieken zielig? Nee, het heeft veel meer voordelen en voor ons staat veiligheid voorop.

 

Een gekortwiekte papegaai kan je overal mee naartoe nemen op een veilige manier. Zo zitten ze bij ons ook gezellig met zijn allen op een buitenboom, gaan ze mee naar wandelingen of mee met uitstapjes. Kortwieken biedt veiligheid en ook meer vrijheid, omdat ze zonder gevaar mee kunnen.

 

Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om het kortwieken op een goede manier te doen en ook heel regelmatig zorgvuldig bij te houden. Tijdens onze praktijksessie kun je dit leren, hiermee oefenen en zijn onze vrijwilligers aanwezig om je hierin te begeleiden.

 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze e-learning.
Je vind deze via de website:
https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Hoe kan ik zien dat mijn papegaai gezond is? Wat houd een ‘geteste’ papegaai in?”]

Papegaaien zijn prooidieren en zullen niet snel laten zien dat ze ziek zijn. We gaan er vanuit als ze goede voeding en verzorging krijgen dat de gezondheidsrisico’s aanzienlijk kleiner zijn dan bij een mindere verzorging. Maar het jaarlijks even laten controleren bij een vogelarts kan geen kwaad, integendeel. Net als bij een kat of hond is dit juist heel nuttig. Het is belangrijk om naar een vogelarts te gaan of naar een dierenarts die gespecialiseerd is in kromsnavels. Ga niet naar een “gewone” dierenarts, want zij hebben in hun opleiding en praktijk bijna nooit met vogels, laat staan met papegaaien, te maken.

 

Daarnaast is het testen van je papegaai aan te raden. Het is voor jou ook een prettig idee dat ze gezond zijn en gezelschap kunnen hebben van andere geteste papegaaien. Want een papegaai kan een ziekte bij zich dragen, zelf (nog) niet ziek zijn, maar wel besmettelijk voor andere kromsnavels.

 

Je kan je papegaai laten testen op: PBFD, Chlamydia, Polyoma en KDS/PDD. Er bestaan 2 soorten testen: op het virus zelf of de antistoffen. Overleg zelf met je vogelarts welke testmethode gebruikt kan worden.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Hoe kan ik een papegaai aan jullie afstaan?”]

Stichting Vrolijke Papegaai is een door de rijksoverheid erkende stichting die papegaaien opvangt en herplaatst. We hebben een papegaaiengedragsdeskundige, 1 persoon in opleiding en een goed geschoold en ervaren team vrijwilligers. Alle opvangpapegaaien zijn gehuisvest in de huiskamer bij onze vrijwilligers, ze draaien daar met het gezin mee. Misschien heb je op onze website of via facebook al een indruk kunnen krijgen hoe de papegaaien het bij ons hebben.

We werken met een wachtlijst en we kijken ook naar een geschikt gezin voor jullie papegaai. Bijna altijd is er een (kortere of langere) wachtlijst voor afstandspapegaaien. We vragen geen afstandsgeld, wel dat ze door de oude eigenaar recent getest zijn op 4 ziektes. Dit zijn: PBFD, Chlamydia, Polyoma en KDS/PDD. Dit doen we om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Het beste is om dat te doen bij een vogelarts of bij een andere in papegaaien gespecialiseerde dierenarts.

Voor mensen die een papegaai willen adopteren is het volgen van de basisworkshop verplicht, voor het adopteren van een ara, kaketoe en edelpapegaai ook de vervolgworkshop. Na het volgen van een workshop kunnen mensen een adoptie verzoek doen. Wij als bestuur besluiten of we het een goede match vinden. Wij werken ook met een logeerperiode van ongeveer 6 weken en dan pas volgt eventueel adoptie. De zekerheid ook die wij bieden als iemand zijn papegaai aan ons afstaat, is dat de papegaai altijd in ons eigendom blijft. Gaat het door omstandigheden niet meer goed bij het adoptiegezin, dan komt de papegaai terug bij Stichting Vrolijke Papegaai. Dit is ook allemaal in een contract verwerkt.

 

Ben je aan het overwegen om je papegaai aan ons af te staan? Stuur ons een mailtje: info@vrolijke papegaai.nl

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Kunnen we een keer langskomen bij jullie vestiging?”]

Al onze papegaaien zitten verdeeld over onze opvanggezinnen, onze zeer gewaardeerde vrijwilligers. Helaas is bezoek voor een opvangertje niet mogelijk ivm privacy. Wel kun je kennismaken tijdens onze praktijksessie als je succesvol hebt deelgenomen aan de e-learning basis- dan wel vervolgworkshop. Ook tijdens onze evenementen en wandelingen zijn alle opvangertjes aanwezig.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wat voor voeding kan ik aan mijn papegaai geven?”]

Om je papegaai een zo gezond mogelijk leven te bieden, is de juiste voeding erg belangrijk. Om een goed beeld te krijgen kijken we ernaar wat de papegaai in zijn natuurlijk leefomgeving aan voedsel te verkrijgen is. Het zoeken naar voedsel is ook een groot deel van de dagbesteding van papegaaien in het wild.

 

Een goed basis als alternatief zijn biologische pellets. Alle voedingstoffen die een papegaai nodig heeft, samengeperst in één brok, wordt een pellet genoemd. Elke pellet heeft dezelfde samenstelling, zo krijgt uw vogel altijd alle voedingsstoffen binnen die hij of zij nodig heeft. Pellets zijn dus een complete hoofdvoeding voor je vogel. Ook een groot voordeel is er, omdat het volwaardig voer is, veel minder van wordt gegeten. Dus in aanschaf is het niet goedkoop, maar in het dagelijkse gebruik valt dat reuze mee, omdat er zo relatief weinig van wordt gegeten door de papegaai.

 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze e-learning.
Je vind deze via de website:
https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Ik wil graag een kuiken kopen, kan dit bij jullie?”]

Nee wij verkopen geen kuikens, omdat wij tegen kweek zijn. Wist je dat papegaaien die met handopfok zijn opgegroeid de meeste gedragsproblemen hebben? Ze zien er schattig uit, maar ze blijven maar enkele maanden klein. Daarna overleeft de papegaai jou. Er zijn nog zo veel papegaaien die een nieuw thuis zoeken en we hopen dat je een papegaai wilt adopteren. Hier zitten vele voordelen aan!

 

Don’t shop, adopt!

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wat kan ik nog meer doen om mijn papegaai gelukkig te maken?”]

Een gelukkige papegaai krijgt de ruimte om papegaai te zijn, een onderdeel van het gezin, zijn lichaamstaal en behoeften worden begrepen, hij krijgt juiste voeding en verrijking, hij kan gezellig mee naar buiten en wordt geliefd door zijn gezin. Wil je hier je kennis over verbreden, dan is onze workshop een goede optie. Tijdens de theorie krijg je informatie over opvoeding en gedrag, voeding, huisvesting en verrijking.

 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze e-learning.
Je vind deze via de website:
https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wat is verrijking voor een papegaai en waarom is het belangrijk?”]

Vergeleken met het leven in het wild is het leven in de huiskamer voor onze papegaai maar saai. Tenminste, als hij in een kooi zit met maar een enkel speeltje, een bakje voer en water voor zich en verder …. niks. We zullen dus iets moeten doen om dat leven leuker, voller, rijker en natuurlijker te maken. Dat kunnen we doen door verrijking. In de natuur maken papegaaien steeds keuzes en moeten ze “werken” voor wat ze nodig hebben. Voordat ze hun krop vol hebben, moeten ze hun foerageergebied uitzoeken, ze moeten ernaartoe, ze moeten klimmen en klauteren of scharrelen om het juiste voedsel te vinden, ze moeten de harde bast van noten en vruchten kraken en het eetbare eruit prutsen. En dat alles minstens twee keer per dag, gedurende vele uren. Een papegaai is daar in het wild ca. 72% van zijn tijd mee bezig. En in de huiskamer, met een bakje voer voor zijn snaveltje? Slechts zo’n 4% van zijn tijd! De rest van de tijd verveelt hij zich, als-ie pech heeft. Verrijking is dus hard nodig voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van de vogel.

 

Voor meer informatie ga naar onderstaande link:
https://vrolijkepapegaai.nl/informatie/spelen-en-verrijking-algemeen/

 

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze e-learning.
Je vind deze via de website:
https://elearning.vrolijkepapegaai.nl

 

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Kan je je papegaai verzekeren?”]

Het is bij verschillende verzekeringen mogelijk om een verzekering af te sluiten.

 

Ja die mogelijkheid is er. Ga ernaar op zoek, laat je voorlichten door andere papegaaieneigenaars en wees kritisch!

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Welke dierenarts/vogelarts kan ik het beste bezoeken?”]

Ook in het geval dat het geen spoed is, adviseren we je toch met klem om altijd naar een vogelarts te gaan of een andere dierenarts die in papegaaien is gespecialiseerd.. Een vogelarts is gespecialiseerd in kromsnavels. “Gewone” dierenartsen hebben hier over het algemeen te weinig kennis over en een foutje zit in een klein hoekje.

 

Via onderstaande link vind je enkele adressen:

https://vrolijkepapegaai.nl/informatie/vogelartsen-adressen/

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Ik werk voltijd. Kan ik een papegaai aanschaffen?”]

Papegaaien zijn groepsdieren en zijn niet graag alleen, maar er moet vaak ook gewerkt worden. Het is wel mogelijk om de voorzieningen meer aan te passen, dit geldt ook voor papegaaien waarbij er altijd iemand thuis is: verrijking is ontzettend belangrijk!

 

Mocht er een deel van de dag niemand thuis zijn, kan je een grote kooi aanschaffen. Hierin verschillend veilig sloopmateriaal plaatsen, mogelijkheden te maken dat de papegaai voor zijn eten kan werken en eventueel wat gezelschap van andere dieren.

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Zal mijn papegaai gelukkiger zijn met een soortgenoot?”]

Onder de juiste omstandigheden kan een andere papegaai in huis wat extra gezelschap bieden. Maar het zullen vaak geen dikke vrienden worden, dat is zeldzaam. Net zoals wij sommige mensen minder leuk vinden, hebben papegaaien dat bij soortgenoten ook.

 

Adoptie is daarom een goede keuze, je kan tijdens onze praktijksessie je geteste vogel meenemen en uitgebreid kennis laten maken ook met je eigen papegaai. Een koppel laten vormen is niet de bedoeling, kweken is met onze papegaaien verboden. Vriendschap tussen papegaaien is prettiger voor hun en voor ons. En het kan ook zijn dat ze elkaar gezelschap houden. maar beide een eigen boom hebben. Het is dus per papegaai verschillend. Samen in een kooi raden we af, er zijn hierdoor vaak ongelukken geweest.

 

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Wat kunnen jullie voor mij betekenen als ik onverwachts kom te overlijden?”]

Heb je al een idee wat er gebeurt met je papegaai als je komt te overlijden? Een vervelende gedachte maar het is iets wat soms handig kan zijn om uit te zoeken. Immers, een papegaai wordt heel oud, net zo oud als een mens. Dus het is niet heel onwaarschijnlijk dat hij jou overleeft. En dan?

Stichting Vrolijke Papegaai heeft de mogelijkheid om een intentieverklaring bij overlijden te verstrekken, in te vullen en op te slaan. Dit betekent dat de SVP de papegaai(en) in de opvang neemt en ter adoptie stelt, mocht je onverwachts komen te overlijden . Het voordeel hiervan is dat de papegaai altijd eigendom blijft van de stichting!

 

Je kunt meer informatie vinden op onze website over onze adoptieprocedure.

Herplaatsing

 

 

[/qode_accordion_tab][/qode_accordion]

Je kunt op verschillende manieren in contact treden met Stichting Vrolijke Papegaai.

E-mail
Algemeen: info@vrolijkepapegaai.nl
Workshops: workshop@vrolijkepapegaai.nl

Telefoonnummer
06 – 400 534 75
Beperkt bereikbaar:
dinsdag van 12:00 tot 13:00 uur
donderdag van 19:00 tot 20:00 uur

Afgeschermde nummers kunnen niet teruggebeld worden!

Wilt u teruggebeld worden, vergeet dan niet om uw naam en ook uw nummer in te spreken op de voicemail.

Bankrekeningnummer
NL16INGB0005716524
BIC INGBNL2A
t.n.v. Stichting Vrolijke Papegaai

Kamer van Koophandel
50986708

Contactformulier

    Hierbij geef ik toestemming om de ingevulde gegevens op te slaan en te gebruiken om contact met mij op te nemen. Bekijk het privacybeleid om te lezen hoe deze gegevens worden gebruikt.

    Controleer ook in uw ongewenste e-mail en SPAM berichten voor de ontvangstbevestiging.

    Stichting De Vrolijke Papegaai is door de rijksoverheid een erkende papegaaienopvang.

    Erkend door de Belastingdienst als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)