extreem

EEN KAKETOE IS:

* extreem zacht
* extreem lief
* extreem zachtaardig
* extreem gevoelig
* extreem sensitief
* extreem monogaam
* extreem gehecht aan zijn partner of baasje
* extreem contactgericht
* extreem mooi
* extreem aaibaar
* extreme publiekstrekker
* extreem slim
* extreem communicatief
* extreem interactief
* extreem goed in het duidelijk maken wat hij wil
* extreem grappig
* extreem speels
* extreem clownesk

Rico

 
EN KAN:

* extreem veel lawaai maken
* extreem aandacht  trekken
* extreem hard schreeuwen
* extreem lang schreeuwen
* extreem goed en efficiënt slopen
* extreem veel stof produceren en verspreiden
* extreem veeleisend zijn
* extreem depressief raken
* extreem reageren op afstaan of overplaatsing
* extreem verdrietig zijn
* extreem lang weigeren te eten
* extreem zichzelf beschadigen (automutileren)
* extreem zichzelf doden

IMG_0110

Een kaketoe is een fantastische vogel en een geweldige vriend. Prachtig om te zien en mee te maken. De schoonheid, de speelsheid en het leven dat hij uitstraalt. De andere kant is echter ook waar. Kaketoes die zo ongelukkig kunnen zijn en zoveel meer eisen stellen aan hun baasje en aan hun leefomgeving dan andere papegaaiensoorten.
Een kaketoe die treurt over het verlies van zijn partner, vriend of baasje is bijna menselijk in zijn uitstraling. Pijnlijk om te zien en aan te voelen. Dat kan het dier lang volhouden en hij laat zich daaruit niet of nauwelijks afleiden.
Een Kaketoe die schreeuwt, en kaketoes doen dat dagelijks een paar keer, kan extreem hard schreeuwen en dat lange tijd volhouden. Menselijke oren zijn daar niet op ingericht. Die van de buren zeker niet. De veeleisendheid van de vogel, het harde geschreeuw en de enorme hoeveelheid fijne stof die het dier produceert, zijn er de reden van dat vele kaketoes uiteindelijk in de opvang belanden.

Kaketoes zijn zo mooi en schattig om te zien, dat ze heel vaak in een impuls worden aangeschaft. Men ziet het dier, er is contact, hij wil geaaid worden en voor men het weet staat men buiten. Een maandsalaris of meer armer en met een dier waar men nauwelijks iets vanaf weet.

Helaas!

Het trieste gegeven is dat juist dit zeer gevoelige dier het vaakst afgestaan wordt, door verkocht wordt of verhandeld wordt. Juist dit sensitieve dier kan dit niet aan. Hij is gericht op zijn baasje, zijn verzorger en hecht zich daar met zijn hele kaketoehart aan. Het veranderen van een baas betekent een intens rouwproces voor het dier en soms betekent het dat de kaketoe niet verder wil leven. Kaketoes kunnen ernstig automutileren en zijn zelfs in staat om zelfmoord te plegen.

De moraal van dit verhaal:
Papegaaien en zeker kaketoes horen niet in de huiskamer of volière! De handel in papegaaien en zeker in kaketoes zou direct verboden moeten worden!