Feiten of Fabels?

Alles over papegaaien en wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Berichten: 408
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Feiten of Fabels?

Bericht door Bestuur SVP » juli 30, 2017, 12:19 pm

Over papegaaien wordt heel veel beweerd en voor waar aangenomen. Maar is het ook allemaal wel waar? Of worden dingen soms ten onrechte als waarheid aangenomen en - helaas - ook op grote schaal verspreid en in stand gehouden? FEIT OF FABEL? Hier volgen de nodige voorbeelden van Feit of Fabel.

ALS HET WARM IS MOET JE EEN PAPEGAAI NIET NAT MAKEN/SPROEIEN

Stel je eens voor hoe een papegaai van nature leeft: (meestal) in een oerwoud, met een hoge temperatuur en een zeer hoge luchtvochtigheid. Regelmatig een fikse tropische regenbui op de kop, meestal een zitplaats beschut tussen de takken/bladeren (dus niet in de volle zon) en overdag zo'n graadje of pak 'm beet 40.

Daaruit kun je eigenlijk al concluderen:
- dat je een papegaai geen plezier doet om hem in de volle brandende zon te zetten. Sterker nog, dat is hartstikke ongezond. In het oerwoud zit de vogel immers ook beschut door takken en bladeren. Op zijn minst moet hij de keuze kunnen maken of hij een zonnestraaltje mee wil pakken of dat hij lekker in de schaduw gaat zitten. Of je laat hem gelijk al in de schaduw staan. Mede afhankelijk van de temperatuur natuurlijk!
- dat het heel natuurlijk is dat een papegaai regelmatig flink nat wordt! Maar dat het natuurlijk niet de bedoeling is om dit met ijskoud water te doen. Een regenbui in de tropen is écht niet ijskoud, eerder warm. Dat moet je dus zo goed mogelijk nabootsen, met water dat lauwwarm is wanneer het op je gaaitje neerkomt. Ook lekker zelf laten badderen en flodderen in een schaal met lauw water is een heel goede mogelijkheid. Sommige gaaien vinden dit héérlijk en maken er een compleet waterfeestje van!
- dat het voor de lichamelijke conditie van een papegaai van groot belang is om in een omgeving te leven met een hoge luchtvochtigheid. Dus je sproeit/doucht een papegaai/parkietje niet alleen maar voor zijn verenpak, maar ook voor de slijmvliezen inwendig. Die slijmvliezen hebben luchtvochtigheid nodig om goed te blijven functioneren en om zich goed te kunnen vernieuwen. Zeker als het warm is, meerdere keren per dag sproeien! Te vaak kan bijna niet, te weinig wel!

Dus:
*niet in de volle zon zetten,
*gebruik lauwwarm water,
*vaak sproeien,
*badderen kan ook.

De stelling hierboven is .... een FABEL dus!

EEN MANNELIJKE PAPEGAAI TREKT NAAR EEN VROUW TOE, EEN POP IS MEER GEÏNTERESSEERD IN MANNEN. Of omgekeerd ....

Vroeger bestond dat idee rotsvast en het is dan ook in oude literatuur, of bij eigenwijze mensen, nog wel terug te vinden. Maar het wordt gestaafd door geen enkel wetenschappelijk bewijs en al helemáál niet door een brede ervaring. Dus nee, een mannelijke papegaai heeft niet per definitie meer affectie voor een vrouwelijk mens of een pop voor een mensenman.

Een papegaai heeft wél voorkeur voor de ene mens of de andere, net als wij dat ook hebben. Dat mag ook wel, de een aardiger vinden dan de ander. Maar hij moet zich natuurlijk naar iedereen toe wel netjes en fatsoenlijk gedragen! Die voorkeur heeft niets te maken met het geslacht van de favoriete mens en al helemaal niet in relatie tot het geslacht van de vogel zelf. Het kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden met mannen resp. vrouwen, met de benadering van die mens die bij de een nou eenmaal beter/anders is dan bij de ander, met karakter van gaai en mens en zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Dus het heeft te maken met individuele eigenschappen en ervaringen, van zowel de vogel als de mens, en niet met soort, geslacht of wat dan ook.

Dit is een ... FABEL DUS!

PARTNERGEDRAG (ZOALS VOER OPGEVEN) VAN EEN PAPEGAAI NAAR DE EIGENAAR IS LIEFDE, DAT IS EEN GOED TEKEN.

Vaak lees of hoor je: "Mijn papegaai geeft voer op als hij mij ziet en vraagt dan om lekker kroelen. Dat doe ik dan natuurlijk ook, want we houden van elkaar. Ik kan echt álles met mijn papegaai doen, maar verder niemand, hoor! Ieder ander bijt hij en valt hij aan. Ik vind het leuk dat mijn papegaai zo veel van mij houdt!"

Wij worden daar altijd verdrietig om. Want wat gebeurt er nou eigenlijk? De eigenaar geeft, door zijn verkeerde benadering, de papegaai de indruk dat ze partners zijn. Zoals in de natuur, dus compleet met sexuele aantrekkingskracht, hormonale stimulering en bescherming van de partner naar de buitenwereld. Om die reden worden alle andere mensen aangevallen en gebeten: "Afblijven, deze mens is mijn partner en van mij alleen!". De papegaai wordt - ook sexueel - opgewonden, omdat hij zijn eigenaar als partner ziet. Maar daar kan natuurlijk helemaal niets van komen! Er zal niet worden gepaard, er komen geen kleine papegaaitjes, terwijl de eigenaar wel voortdurend die indruk geeft aan de papegaai. En die wordt er alleen maar hormonaal actief en gefrustreerd van. Met ernstig probleemgedrag tot gevolg! Maar daar kan de papegaai niets aan doen, die reageert op de manier waarop met hem wordt omgegaan. Zielig en erg oneerlijk, om het dier op te fokken en hem vervolgens met zijn frustratie en razende hormonen te laten zitten!

Dit 'partnerschap' kan ontstaan wanneer de eigenaar zijn papegaai knuffelt, hem uit zijn mond laat eten, warm voedsel geeft of over zijn hele lijf tot onder zijn vleugels aait. Rug en onderrug (bij de cloaca) zijn erogene zônes die daardoor gestimuleerd worden. Dit zijn dingen die koppels papegaaien ook bij de partner doen: poetsen, kokken en uit elkaars snavel eten. Je merkt dan, dat de papegaai dus ook zelf voedsel begint op te geven voor zijn "partner" (kokken). Er zijn zelfs papegaaien die partnergedrag gaan vertonen doordat ze altijd direct aandacht krijgen, als ze erom vragen. Dat gebeurt immers in de natuur bij de gaaienpartner ook? Niet doen dus, let erop wat je doet. Want partnergedrag bij een papegaai is geen "liefde", het is geen goed teken als ze dat doen. Het is onterechte sexuele opwinding waardoor de papegaai in de war en gefrustreerd raakt.

De stelling? Een regelrechte FABEL!

Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Berichten: 408
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Bestuur SVP » april 9, 2019, 3:45 pm

TOCHT IS LEVENSGEVAARLIJK VOOR EEN PAPEGAAI

Het is lente, de tijd van openstaande ramen en deuren komt er weer aan. Behalve voor sommige papegaaienmensen, die dat niet durven te doen omdat hun gevleugelde vriendje dan in de tocht kan komen te staan. En tocht is toch levensgevaarlijk voor een papegaai? Of toch niet misschien?

Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes. Ooit gehoord dat ze daarvan ziek werden of zelfs dood van gingen? Gelukkig niet! Tocht op zichzelf kan geen kwaad voor een papegaai. Er is nooit iets bekend geworden over een papegaai die ziek was geworden door tocht of er zelfs aan overleden is. Wel zijn er véle andere oorzaken voor ernstige ziektes of overlijden: jarenlang slecht voer, een slechte
verzorging, nooit zonlicht of buitenlucht. Maar tocht hoort niet bij die levensbedreigende oorzaken!'

Dus, lekker de ramen en deuren open met mooi weer en je papegaai vooral vaaaaaak mee naar buiten nemen! Expres op de tocht zetten is natuurlijk het andere uiterste, dat is niet aan te raden. Maar als het eens eventjes gebeurt kan het geen kwaad.

Even voor alle zekerheid: een snerpend koude wind in de winter is natuurlijk een ander verhaal. Ook dan is het van levensbelang om je gaai (bijna) iedere dag even mee naar buiten te nemen. Maar het is natuurlijk een kwestie van je gezonde verstand gebruiken om het dier niet urenlang onbeschermd aan een harde ijskoude wind bloot te stellen. Maar dat heeft dus niets met 'tocht' te maken! Over de vraag (feit of fabel) dat een papegaai zomer en winter mee naar buiten gaat komt een nieuwe aflevering binnenkort.

De stelling die hierboven staat, is helaas alweer een van de vele fabeltjes rond papegaaien.

marcowarbout
Berichten: 5
Lid geworden op: mei 24, 2019, 6:43 am

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door marcowarbout » mei 24, 2019, 6:53 am

Prima verhaal met vele leer/aandachtspunten. Maakt dat de omgang met onze papegaai in ieder geval leidt tot een vriendelijk huisdier waar we met zijn allen veel plezier van kunnen hebben. Mag wat mij beterft regelmatig terugkeren dit soort " fabels en feiten".

Plaats reactie