Feiten of Fabels?

Alles over papegaaien en wat daarmee te maken heeft
Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Bestuur SVP
Berichten: 460
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Feiten of Fabels?

Bericht door Bestuur SVP »

Over papegaaien wordt heel veel beweerd en voor waar aangenomen. Maar is het ook allemaal wel waar? Of worden dingen soms ten onrechte als waarheid aangenomen en - helaas - ook op grote schaal verspreid en in stand gehouden? FEIT OF FABEL? Hier volgen de nodige voorbeelden van Feit of Fabel.

ALS HET WARM IS MOET JE EEN PAPEGAAI NIET NAT MAKEN/SPROEIEN

Stel je eens voor hoe een papegaai van nature leeft: (meestal) in een oerwoud, met een hoge temperatuur en een zeer hoge luchtvochtigheid. Regelmatig een fikse tropische regenbui op de kop, meestal een zitplaats beschut tussen de takken/bladeren (dus niet in de volle zon) en overdag zo'n graadje of pak 'm beet 40.

Daaruit kun je eigenlijk al concluderen:
- dat je een papegaai geen plezier doet om hem in de volle brandende zon te zetten. Sterker nog, dat is hartstikke ongezond. In het oerwoud zit de vogel immers ook beschut door takken en bladeren. Op zijn minst moet hij de keuze kunnen maken of hij een zonnestraaltje mee wil pakken of dat hij lekker in de schaduw gaat zitten. Of je laat hem gelijk al in de schaduw staan. Mede afhankelijk van de temperatuur natuurlijk!
- dat het heel natuurlijk is dat een papegaai regelmatig flink nat wordt! Maar dat het natuurlijk niet de bedoeling is om dit met ijskoud water te doen. Een regenbui in de tropen is écht niet ijskoud, eerder warm. Dat moet je dus zo goed mogelijk nabootsen, met water dat lauwwarm is wanneer het op je gaaitje neerkomt. Ook lekker zelf laten badderen en flodderen in een schaal met lauw water is een heel goede mogelijkheid. Sommige gaaien vinden dit héérlijk en maken er een compleet waterfeestje van!
- dat het voor de lichamelijke conditie van een papegaai van groot belang is om in een omgeving te leven met een hoge luchtvochtigheid. Dus je sproeit/doucht een papegaai/parkietje niet alleen maar voor zijn verenpak, maar ook voor de slijmvliezen inwendig. Die slijmvliezen hebben luchtvochtigheid nodig om goed te blijven functioneren en om zich goed te kunnen vernieuwen. Zeker als het warm is, meerdere keren per dag sproeien! Te vaak kan bijna niet, te weinig wel!

Dus:
*niet in de volle zon zetten,
*gebruik lauwwarm water,
*vaak sproeien,
*badderen kan ook.

De stelling hierboven is .... een FABEL dus!

EEN MANNELIJKE PAPEGAAI TREKT NAAR EEN VROUW TOE, EEN POP IS MEER GEÏNTERESSEERD IN MANNEN. Of omgekeerd ....

Vroeger bestond dat idee rotsvast en het is dan ook in oude literatuur, of bij eigenwijze mensen, nog wel terug te vinden. Maar het wordt gestaafd door geen enkel wetenschappelijk bewijs en al helemáál niet door een brede ervaring. Dus nee, een mannelijke papegaai heeft niet per definitie meer affectie voor een vrouwelijk mens of een pop voor een mensenman.

Een papegaai heeft wél voorkeur voor de ene mens of de andere, net als wij dat ook hebben. Dat mag ook wel, de een aardiger vinden dan de ander. Maar hij moet zich natuurlijk naar iedereen toe wel netjes en fatsoenlijk gedragen! Die voorkeur heeft niets te maken met het geslacht van de favoriete mens en al helemaal niet in relatie tot het geslacht van de vogel zelf. Het kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden met mannen resp. vrouwen, met de benadering van die mens die bij de een nou eenmaal beter/anders is dan bij de ander, met karakter van gaai en mens en zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken. Dus het heeft te maken met individuele eigenschappen en ervaringen, van zowel de vogel als de mens, en niet met soort, geslacht of wat dan ook.

Dit is een ... FABEL DUS!

PARTNERGEDRAG (ZOALS VOER OPGEVEN) VAN EEN PAPEGAAI NAAR DE EIGENAAR IS LIEFDE, DAT IS EEN GOED TEKEN.

Vaak lees of hoor je: "Mijn papegaai geeft voer op als hij mij ziet en vraagt dan om lekker kroelen. Dat doe ik dan natuurlijk ook, want we houden van elkaar. Ik kan echt álles met mijn papegaai doen, maar verder niemand, hoor! Ieder ander bijt hij en valt hij aan. Ik vind het leuk dat mijn papegaai zo veel van mij houdt!"

Wij worden daar altijd verdrietig om. Want wat gebeurt er nou eigenlijk? De eigenaar geeft, door zijn verkeerde benadering, de papegaai de indruk dat ze partners zijn. Zoals in de natuur, dus compleet met sexuele aantrekkingskracht, hormonale stimulering en bescherming van de partner naar de buitenwereld. Om die reden worden alle andere mensen aangevallen en gebeten: "Afblijven, deze mens is mijn partner en van mij alleen!". De papegaai wordt - ook sexueel - opgewonden, omdat hij zijn eigenaar als partner ziet. Maar daar kan natuurlijk helemaal niets van komen! Er zal niet worden gepaard, er komen geen kleine papegaaitjes, terwijl de eigenaar wel voortdurend die indruk geeft aan de papegaai. En die wordt er alleen maar hormonaal actief en gefrustreerd van. Met ernstig probleemgedrag tot gevolg! Maar daar kan de papegaai niets aan doen, die reageert op de manier waarop met hem wordt omgegaan. Zielig en erg oneerlijk, om het dier op te fokken en hem vervolgens met zijn frustratie en razende hormonen te laten zitten!

Dit 'partnerschap' kan ontstaan wanneer de eigenaar zijn papegaai knuffelt, hem uit zijn mond laat eten, warm voedsel geeft of over zijn hele lijf tot onder zijn vleugels aait. Rug en onderrug (bij de cloaca) zijn erogene zônes die daardoor gestimuleerd worden. Dit zijn dingen die koppels papegaaien ook bij de partner doen: poetsen, kokken en uit elkaars snavel eten. Je merkt dan, dat de papegaai dus ook zelf voedsel begint op te geven voor zijn "partner" (kokken). Er zijn zelfs papegaaien die partnergedrag gaan vertonen doordat ze altijd direct aandacht krijgen, als ze erom vragen. Dat gebeurt immers in de natuur bij de gaaienpartner ook? Niet doen dus, let erop wat je doet. Want partnergedrag bij een papegaai is geen "liefde", het is geen goed teken als ze dat doen. Het is onterechte sexuele opwinding waardoor de papegaai in de war en gefrustreerd raakt.

De stelling? Een regelrechte FABEL!

Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Bestuur SVP
Berichten: 460
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Bestuur SVP »

TOCHT IS LEVENSGEVAARLIJK VOOR EEN PAPEGAAI

Het is lente, de tijd van openstaande ramen en deuren komt er weer aan. Behalve voor sommige papegaaienmensen, die dat niet durven te doen omdat hun gevleugelde vriendje dan in de tocht kan komen te staan. En tocht is toch levensgevaarlijk voor een papegaai? Of toch niet misschien?

Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes. Ooit gehoord dat ze daarvan ziek werden of zelfs dood van gingen? Gelukkig niet! Tocht op zichzelf kan geen kwaad voor een papegaai. Er is nooit iets bekend geworden over een papegaai die ziek was geworden door tocht of er zelfs aan overleden is. Wel zijn er véle andere oorzaken voor ernstige ziektes of overlijden: jarenlang slecht voer, een slechte
verzorging, nooit zonlicht of buitenlucht. Maar tocht hoort niet bij die levensbedreigende oorzaken!'

Dus, lekker de ramen en deuren open met mooi weer en je papegaai vooral vaaaaaak mee naar buiten nemen! Expres op de tocht zetten is natuurlijk het andere uiterste, dat is niet aan te raden. Maar als het eens eventjes gebeurt kan het geen kwaad.

Even voor alle zekerheid: een snerpend koude wind in de winter is natuurlijk een ander verhaal. Ook dan is het van levensbelang om je gaai (bijna) iedere dag even mee naar buiten te nemen. Maar het is natuurlijk een kwestie van je gezonde verstand gebruiken om het dier niet urenlang onbeschermd aan een harde ijskoude wind bloot te stellen. Maar dat heeft dus niets met 'tocht' te maken! Over de vraag (feit of fabel) dat een papegaai zomer en winter mee naar buiten gaat komt een nieuwe aflevering binnenkort.

De stelling die hierboven staat, is helaas alweer een van de vele fabeltjes rond papegaaien.

marcowarbout
Vrijwilliger SVP
Berichten: 35
Lid geworden op: mei 24, 2019, 6:43 am

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door marcowarbout »

Prima verhaal met vele leer/aandachtspunten. Maakt dat de omgang met onze papegaai in ieder geval leidt tot een vriendelijk huisdier waar we met zijn allen veel plezier van kunnen hebben. Mag wat mij beterft regelmatig terugkeren dit soort " fabels en feiten".
:ara-blauw Kukel :edel-papegaai Kay :kaketoe-rose Rocky

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4824
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Dorith »

Je kunt het beste een papegaai zo jong mogelijk aanschaffen, omdat ze dan het gemakkelijkste tam worden.

Om maar met de deur in huis te vallen: iedere papegaai, van welke leeftijd dan ook, kan met de juiste manier van omgaan tam worden. Iedereen die de papegaai op de juiste manier benadert (te leren o.a. tijdens onze workshops!), zal in zijn papegaai een volledig lid van het gezin vinden, een vriend voor het leven.

Een papegaai die te vroeg bij de ouders weggaat, of ze zelfs helemaal niet ziet omdat hij in de broedmachine wordt uitgebroed, mist een belangrijk stuk van de socialisatie die hem in staat stelt spannende situaties met succes te doorstaan. Als een papegaai bij de ouders blijft totdat hij zelfstandig kan eten en zelfs al uitgevlogen is ( het aantal weken verschilt per soort!) heeft dit gunstig effect op zijn ontwikkeling tot stabiele papegaai. Een papegaai is geen gedomesticeerd dier, zoals een hond. Hij is dus niet op karakter gefokt, en zal van zijn ouders moeten leren hoe hij met stressituaties om moet gaan. Zijn ouders leren hem op zeker moment af, dat hij om eten schreeuwt. Zijn ouders leren hem ook vliegen, wat weer goed is voor de spierontwikkeling. Als de ouders tam zijn en een band hebben met hun mens(en), leert de jonge papegaai ook dat deze mensen de moeite waard zijn om mee om te gaan.

Een babypapegaai met de hand grootbrengen, is een zeer specialistisch karweitje. Ten eerste gaat er nogal eens wat mis met het grootbrengen met de hand. Pap van een verkeerde temperatuur, met kropverbranding als gevolg. Of onvoldoende hygiëne, wat infecties in de hand werkt, kropverzuring of schimmelvorming met alle gevolgen van dien. Handopfok is sinds enige jaren in Nederland verboden, in België helaas (nog?) niet. In Nederland mag er alleen handopfok plaatsvinden, als de ouders het jong niet voeren of verwonden. Overigens, ineens zijn er wel érg veel ouderparen die dit zouden doen ... :? . Maar als een ouderpaar blijkt niet goed voor hun jongen te kunnen zorgen, geen goede ouders te zijn, waarom er dan eigenlijk nog mee fokken?

Ten tweede kunnen er nogal wat gedragsproblemen veroorzaakt worden door handopfok. Het diertje leert de mens kennen als een soort adoptie-ouder en zal zich tegen 'zijn' mens net zo gedragen als tegenover zijn papegaaienpapa en -mama. Maar wij als mensen missen vaak het natuurlijke vermogen van de papegaaienouders om het jonge gaaitje goed - als papegaai - op te voeden. Als gevolg daarvan, kan het zijn dat de baby-roep overgaat in schreeuwgedrag, in manipuleren van de mens. Het diertje mist de socialisatie met soortgenoten en zal zich dientengevolge onzeker voelen. Hij heeft de drang om te poetsen, maar heeft niet geleerd om dat correct te doen. Als gevolg hiervan kan hij gaan plukken.Hij leert hierbij wel hoe hij de eigenaar kan manipuleren, want die reageert op het plukgedrag. Omdat hij onzeker is, kan hij op zeker moment ook gaan bijten. Een soortgenoot zal van nature op de goede manier reageren, maar veel mensen reageren op de verkeerde manier, door een schrikreactie. De onzekere papegaai krijgt het gevoel dat hij de situatie onder controle heeft en wordt zo gestimuleerd zijn gedrag te herhalen. Wij hebben helaas al heel wat opvangpapegaaien meegemaakt die nog nóóit (!) een soortgenoot hadden gezien/gehoord/meegemaakt. Het kost tijd, moeite en deskundigheid om zo'n papegaai te leren om papegaai te zijn met het bijbehorende gaaiengedrag en niet een "pseudo-mens".

Om die reden zijn wij, als Stichting Vrolijke Papegaai, gróót voorstander van het adopteren van een volwassen papegaai. Een papegaai is ook op oudere leeftijd heel goed in staat om Vrolijk, tam, vrij te worden, mits op de juiste manier benaderd en verzorgd. Ook is van een opvangvogel van ons het karakter en de (eigen)aardigheden bekend, zodat de kans op een goede match heel groot is. Groter dan bij een babyvogel, waarvan je maar moet afwachten hoe hij zich lichamelijk maar ook qua karakter gaat ontwikkelen. Juist die vogels die soms al tientallen jaren opgesloten hebben gezeten in een kooitje, zijn zo dankbaar als ze het eindelijk goed krijgen. Ze doen zó hun best om aan de verwachtingen te voldoen en zijn echt dankbaar. Indrukwekkend en ontroerend om mee te maken!

Een verantwoordelijke nieuwe eigenaar zal zich van tevoren uitgebreid informeren over de aan te schaffen papegaai, en zeker bereid zijn om op een goede manier met het dier om te gaan. Een verantwoordelijke papegaaienhouder zal zeker bereid zijn om naar zijn eigen gedrag te kijken en zal ook openstaan voor adviezen van (ervarings)deskundigen en gedragsdeskundigen.
Papegaaien kunnen zo oud worden, dat de meeste hun eigenaar overleven. Het is dan ook net zo leuk, om een oudere papegaai een nieuw leven te geven, als de opvoeding van een jong dier. Eigenlijk dus zelfs nog leuker, omdat niet alle papegaaien een prettig leven hebben gehad bij hun oude baas. Het geeft minstens zoveel voldoening een oude grijze roodstaart, waarvan je weet dat die vele tientallen jaren in een kale kooi heeft doorgebracht, enthousiast te zien kopje duikelen tussen de klimtouwen of met volle overgave een wilgentak te zien slopen.

De FABEL dat je papegaaien zo jong mogelijk moet aanschaffen, houdt eigenlijk alleen maar de malafide handel in babypapegaaien in stand, waardoor zeer vele gaaien vroegtijdig overlijden of met ernstige gedragsproblemen gedumpt worden.
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :groenvleugel-ara Kukel :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo

Leo Frings
Berichten: 3
Lid geworden op: juli 12, 2019, 4:44 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Leo Frings »

Ik lees onder anderen je papegaai mee naar buiten nemen Mijn papegaaien kunnen vliegen en ik wil dat vooral zo houden.
Ik nam regelmatig mijn Coffins Kaketoe mee naar buiten echter de laatste keer dat ik dat deed vloog deze in een grote struik / kleine boom. Het heeft mij drie kwartier geduurd eer ik haar tegen haar zin in daar weer uit wist te krijgen. Ik durf haar nu niet meer mee te nemen daar ik bang ben dat ze naar een voor mij onbereikbare plek vliegt en ik haar kwijt ben.
Vogels zijn heel anders dan honden in mijn beleving en reageren niet op de zelfde wijze als een hond. Het interesseert ze niets of je weg loopt ze doen wat ze zelf willen. Tenminste dat is mijn ervaring. Ik kan ze ook niet oppakken als ze daar geen zin in hebben. Ze komen zelf bij me of geven aan bij me te willen.

Wie kan mij raad geven om op een veilige manier zonder de vogel te beperken weer mee naar buiten te nemen.
:grijze-roodstaart Herby :kaketoe Kareltje :kaketoe-rose Rosie. Hoewel de namen anders doen vermoeden alle drie poppen.

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4824
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Dorith »

Eens een probleempapegaai, altijd een probleempapegaai

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: "Ja, maar hij is mishandeld/verwaarloosd/gepest geweest, hij heeft een rugzak(je) en dat krijg je er nooit meer uit. Daarom bijt / schreeuwt / plukt hij en dat krijg je er nooit meer uit." Niets is - gelukkig - minder waar dan dat. Een papegaai, ook een oude vogel die veel akeligs heeft meegemaakt, is leerbaar en wil zó graag genieten van zijn goede, Vrolijke leventje! Het gedrag van een papegaai hangt héél nauw samen met de aanpak, de benadering door de eigenaar.Het gedrag van een papegaai wordt bijna volledig bepaald door de manier waarop de eigenaar met zijn vogel omgaat. Aan opvangpapegaaien die Stichting Vrolijke Papegaai binnenkrijgt, is dat héél duidelijk te zien. Vaak zijn dat gaaien met een gedragsprobleem: bijten, schreeuwen, éénkennigheid c.q. partnergedrag, angst, komen vaak voor. En toch .... kunnen papegaaien héél snel van dat probleem af zijn! Ook wanneer ze dit gedrag al jaren laten zien, ook wanneer het lijkt alsof er niets is veranderd. Maar dat is wel degelijk zo. Dat bewijzen onze opvangkanjers keer op keer!

De aanpak van de eigenaar, de houding naar de papegaai toe, het respect waarmee de gaai wordt benaderd, het feit dat niet de gaai maar de baas het initiatief ergens toe neemt, dit zijn de cruciale factoren die bepalen of een gaai een 'probleemgaai' is of niet! En niet zijn verleden, niet zijn eventuele traumatische ervaringen, zelfs niet het succes dat de gaai jarenlang gehad heeft met zijn wangedrag. Nee, de baas en niemand anders heeft het gedrag van de gaai in de hand! Dat is lastig, want dan moet je jezelf corrigeren als je gaai probleemgedrag vertoont. Maar ook is het fijn, want dat betekent dat er aan probleemgedrag alles te doen is! Daarom is het van wezenlijk belang om eventueel partnergedrag, of onzeker, bijterig, angstig, schreeuwerig, gedrag te doorbreken. Daarom is het zo belangrijk dat je je verdiept in het gedrag van een papegaai, dat je weet dat je te maken hebt met een hoogintelligent dier, dat je bereid bent om je te ontwikkelen op het gebied van papegaaienkennis. Niet alleen zul je daar zelf veel plezier van hebben. Veel belangrijker nog is, dat het het welzijn van de papegaai ten goede komt. Een papegaai (of ander dier) dat met deskundigheid, liefde, aandacht wordt omringd, gedraagt zich anders dan een dier waarmee dat niet het geval is. Trouwens, geldt dit niet voor mensen eigenlijk ook?

'Probleempapegaaien' bestaan niet. Wél bestaan er eigenaren die de papegaai niet op de juiste manier benaderen en daardoor ongewenst gedrag bij de gaai veroorzaken of helpen in standhouden. Gelukkig valt daar alles aan te doen!
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :groenvleugel-ara Kukel :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4824
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Dorith »

Kortwieken is zielig, onnatuurlijk en pijnlijk

Een onderwerp dat altijd veel, heel veel, stof doet opwaaien en waar zeer fel, maar vaak niet goed onderbouwd, over wordt gediscussieerd. Desondanks maken wij toch nog maar een keer duidelijk, hoe Stichting Vrolijke Papegaai daarin staat. Niet gebaseerd op emoties, maar op waarnemingen, ervaringen en goede onderbouwing.

Zielig is kortwieken zeker niet, eerder integendeel. Als een vogel gekortwiekt is, kan hij immers heerlijk met zijn mensen mee naar buiten. Mee op visite, mee in de tuin, mee naar de bbq bij de buren, mee naar het schoolplein, mee naar het tuincentrum, mee naar de speelplaats, mee de honden uitlaten, mee naar een papegaaienwandeldag, enz. Dat is voor een papegaai het heerlijkste wat kan gebeuren. Dus noem dat maar eens zielig!
Zielig is een papegaai of parkiet die door zijn baasje niet uit zijn kooi wordt gelaten, omdat hij bang is dat de vogel door de open deur buiten vliegt of dat de vogel zich te pletter vliegt tegen het raam. Zielig, superzielig, is een papegaai/parkiet, die nooit buiten komt en alles daar in die wondermooie buitenwereld niet kan zien/horen/ruiken/beleven .Kortwieken en dan op een verantwoorde manier je papegaai of parkiet mee naar buiten nemen, komt zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van je vogel héél erg ten goede! Niks zielig dus!

Onnatuurlijk is een betrekkelijk begrip. Want wat is de natuurlijke omgeving van een papegaai, van onze papegaai? Toegegeven, in de natuurlijke leefomgeving is het kunnen vliegen voor een papegaai van levensbelang. Immers, zo komt hij aan zijn eten,aan een partner, aan zijn drinken en kan hij aan zijn vijanden ontkomen.Al dat vliegen kost een papegaai overigens energie, veel energie. Dus ook in het wild beperken papegaaien het vliegen tot het uiterst noodzakelijke en klimmen de meeste soorten juist heel veel. Maar niets is mooier om te zien dan een vlucht vliegende vogels in het wild, dat is indrukwekkend. Dat zouden we alle papegaaien eigenlijk ook zo gunnen: een veilige, natuurlijke omgeving met heel veel ruimte.

Maar ja, onze huiskamerpapegaaien en -parkietjes leiden natuurlijk een heel ander leven! Ze wonen in een veilige omgeving vrijwel zonder natuurlijke vijanden en voor hun natje en droogje wordt gezorgd. Dus waarom zouden ze nog moeten vliegen? Waarom zouden ze hun energie verspillen? De rondjes die een papegaai in onze huiskamers kunnen vliegen, brengen nogal wat risico's met zich mee (tegen het raam vliegen, maar ook uit een openstaande deur of raam ontsnappen en nooit meer de weg naar huis kunnen vinden, met een bijna zekere dood tot gevolg). Die rondjes door een huiskamer zijn daarnaast hartstikke frustrerend, want véél te klein! Dus onnatuurlijk? Nee hoor, echt niet! Immers, het hoort bij hun huidige woonsituatie: bij ons in de huiskamer, niet meer in de jungle.

Pijnlijk is nagels knippen of lekker bij de kapper zitten voor ons toch ook niet? Nou, dan is kortwieken ook niet pijnlijk, want de vogel voelt er helemaal niks van. Gewoon van beide vleugels een stukje van de vleugelpennen afknippen, op een verantwoorde en juiste manier, en zeker ook regelmatig bijhouden, dat is alles! Het is wel heel belangrijk om te weten hoe dat dan moet, dat veilige en verantwoorde kortwieken! Dus begin niet zo maar in het wilde weg te knippen! Want als je goed kortwiekt, vliegt een vogel niet weg. Ieder die anders beweert, heeft het over een vogel die niet goed, veilig en verantwoord gekortwiekt is. Natuurlijk moet je, als het buiten heel hard waait, je verstand blijven gebruiken en een (kleine) papegaai of parkiet niet in de storm mee naar buiten nemen. Wegvliegen zal hij niet, maar wegwááien kan wel natuurlijk! Dat heeft dus niets met "niet goed" kortwieken te maken, maar met een onverstandige handeling van de gaaienbaas.

Veilig, verantwoord en stressloos kortwieken kun je leren op onze basisworkshop. Dan weet je zeker dat je het goed doet, maar het scheelt je ook veel tijd en geld natuurlijk. Ook voor je papegaai is het prettiger als je het gewoon op je gemakje zelf doet bij hem. Hij zal dan ook zeker niet "zijn vertrouwen in jou verliezen", hoor. Dat is ook alweer zo'n fabel. Waarom zou hij, er gebeurt toch niets engs of pijnlijks?

Dus: kortwieken is NIET zielig, onnatuurlijk of pijnlijk, maar biedt de huiskamerpapegaai juist veel meer vrijheid en veiligheid!

Afbeelding
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :groenvleugel-ara Kukel :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4824
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Dorith »

Als het koud is buiten (minder dan 15 graden), moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.

Het is herfstachtig weer, de winter komt eraan. Tijd dus om je af te vragen of je papegaai in de winter eigenlijk ook wel naar buiten kan. Op internet doen daarover de raarste verhalen de ronde. Tijd dus om er eens nuchter naar te kijken, met (ervarings)kennis.

Feit is, dat een papegaai ook in de herfst en de winter haar/zijn dosis daglicht en frisse lucht moet hebben. Een papegaai die goed in de veren zit, heeft een heerlijk warme donzen jas aan. Daar kunnen wij jaloers op zijn!

Vogels moeten zo vaak mogelijk de gelegenheid hebben om buiten te zijn. Zonlicht is een essentieel onderdeel van welzijn en gezondheid. Het is bekend dat mensen ernstige psychologische problemen kunnen krijgen door een gebrek aan zonlicht. Waarom zou dit bij een hoog-intelligent dier als een papegaai anders zijn? Het is bekend dat een gebrek aan zonlicht een oorzaak kan zijn van ernstige gezondheidsproblemen. De bekendste aandoening betreft ontwikkelingsproblemen van de botaanmaak en gewrichtsproblemen (rachitis). Zonlicht is onder andere van belang voor de aanmaak van vitamine D door de papegaai. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling.

Afgezien van het belang van UV-licht voor het lichamelijk welzijn, is een dagelijks uitstapje ook heel goed voor het geestelijk welzijn van onze slimme vrienden. Laat hem ook maar wind, soms wat regen, sneeuw en vorst ervaren en wat dat doet met de bekende omgeving. Papegaaien vinden sneeuw leuk! Gun hem die leerervaring en dat plezier!

SAM_1437.jpg

Natuurlijk ben je met een plukkende papegaai, een baby of een hele oude vogel, extra voorzichtig. Desnoods wikkel je zo'n ietsje zwakkere broeder/zuster in een handdoekje. Maar ... wel naar buiten met 'm! En natuurlijk ga je geen uren met je papegaai naar buiten als het -20 graden is met een snijdende oostenwind. Maar, eerlijk is eerlijk, dan ben je zelf ook maar liever binnen! Ook met dit onderwerp is het natuurlijk van groot belang dat je je hersens blijft gebruiken en zelf beoordeelt hoe met een situatie om te gaan!


Dus de stelling hierboven? Een FABEL: ook in de herst en winter lekker elke dag naar buiten met je papegaai en parkiet. Dat is essentieel voor haar/zijn lichamelijk en geestelijk welzijn!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :groenvleugel-ara Kukel :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4824
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Dorith »

Alles wat in de dierenwinkel voor papegaaien wordt verkocht, is dus geschikt en veilig voor papegaaien. Anders zouden ze het daar toch niet verkopen?

Het papegaaienvoer, eivoer, krachtvoer, snoepstaven, trosgierst, alle andere papegaaienvoer en -snoepgoed dat in bijna alle reguliere dierenwinkels wordt verkocht, is niet goed voor je gaaitje. Het is onvolledig, éénzijdig, meestal te vet en bestaat uit zaden die rijkelijk bespoten zijn met insecticiden en landbouwgifstoffen.

Een véél beter menu voor je papegaai of parkiet bestaat uit biologische pellets, aangevuld met noten (géén (pel)pinda's), groente (géén avocado) en fruit. Overigens geef je, naast de dagelijkse portie pellets, niet meer dan 15 tot 20% van de voedingsbehoefte aan extraatjes. Het hoofdvoer van de papegaai moet pellets zijn. Dus ongeveer 80% van het voer zijn pellets, dat is een goede verhouding. En dan liefst nog alleen maar als beloning voor gewenst gedrag dat je papegaai/parkietje laat zien. Bij edelpapegaaien kun je relatief wat meer fruit en groente geven, gezien hun natuurlijke voedingspatroon. Daar kun je de verhouding 60% pellets, 40% fruit en groente hanteren.


verantwoord en volwaardig voer voor papegaaien
IMG-20180310-WA0009.jpg

Ook het 'papegaaienspeelgoed' dat in de dierenwinkel wordt verkocht, is vaak onveilig of ongezond voor je papegaai of parkietje, dus ongeschikt voor hem. Touwen zijn van katoen dat niet verteerd kan worden als je gaai het onverhoopt naar binnen krijgt. Dat kan voor een levensgevaarlijke verstopping zorgen. Die touwen zijn bovendien gebleekt of op een andere manier chemisch bewerkt, gebruikte verfstoffen zijn niet gifvrij, ophanghaakjes zijn niet van roestvrijstaal maar van metalen die gaan roesten, er zijn kleine onderdelen gebruikt die de gaai er zo af kan slopen... Kortom, onveilig en totaal ongeschikt als speelgoed voor een papegaai, terwijl het wel onder die noemer verkocht wordt. Wil je je papegaai een touwschommel of zoiets geven, let er dan op dat het sisal- of henneptouw is. Mits onbewerkt, kunnen die touwsoorten geen kwaad voor je papegaai.

Wil je je papegaai of parkiet met een veilig speeltje verwennen? Kijk dan eens naar kinderspeelgoed! Daarvoor zijn in ieder geval geen giftige verfstoffen gebruikt en het is ook 'peuterbestendig', dus zelfs een gaai zal niet zo gauw een onderdeeltje eraf kunnen peuteren. Op een rommelmarkt is meestal heel veel te vinden. Ook heel geschikt papegaaienspeelgoed zijn kartonnen doosjes, wc- of keukenrollen, eierdoosjes, enz. Kost niks en is een groot succes bij de meeste vogels. En ook op een lekkere tak knagen ze graag. Neem geen naaldbomen, die zijn giftig voor onze vriendjes. Maar onbespoten hout van fruitbomen, wilg (geen treurwilg,) berk of vlier, inclusief bast, blaadjes, bloesem enz., dat is pas écht papegaaienspeelgoed!


veilig speelgoed en knutselmateriaal voor papegaaien
IMG-20180310-WA0043.jpg

Dus - helaas - is het verstandig om geen papegaaienvoer, -snackjes of -speelgoed in een reguliere dierenwinkel te kopen, maar andere keuzes daarin te maken. Een fabel dus, die stelling hierboven ...
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :groenvleugel-ara Kukel :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo

Drareg
Berichten: 30
Lid geworden op: januari 22, 2020, 3:31 pm

Re: Feiten of Fabels?

Bericht door Drareg »

Dorith schreef:
januari 25, 2020, 7:04 pm

Het papegaaienvoer, eivoer, krachtvoer, snoepstaven, trosgierst, alle andere papegaaienvoer en -snoepgoed dat in bijna alle reguliere dierenwinkels wordt verkocht, is niet goed voor je gaaitje. Het is onvolledig, éénzijdig, meestal te vet en bestaat uit zaden die rijkelijk bespoten zijn met insecticiden en landbouwgifstoffen.
Dit betekent dus, dat er wel sommige reguliere dierenwinkels en/of specialistische papegaaienwinkels zijn waar wel volledig, gevarieerd en gifvrij voer verkrijgbaar is?
noten (géén (pel)pinda's),
Ook dit (met uitleg waarom) zou, mijns inziens, in een "Gif/Gevaar-paragraaf van "Feiten of Fabels" moeten staan.
Het hoofdvoer van de papegaai moet pellets zijn.
" Moet"? Zijn er echt geen alternatieven voor fabrieksmatig gemaakte voervervangers? De supermarkten liggen vol met fabrieksmatige vers voedselvervangers en kijk eens hoeveel overvette en ongezonde mensen er zijn.
Wil je je papegaai een touwschommel of zoiets geven, let er dan op dat het sisal- of henneptouw is. Mits onbewerkt, kunnen die touwsoorten geen kwaad voor je papegaai.
Zijn die touwsoorten dan wel verteerbaar?
Ook heel geschikt papegaaienspeelgoed zijn kartonnen doosjes, wc- of keukenrollen, eierdoosjes, enz.
Mits onbedrukt en ongeverfd?
... op een lekkere tak knagen ze graag. Neem geen naaldbomen, die zijn giftig voor onze vriendjes.
Ook dit zou prima in een paragraaf "Gif/Gevaar" van "Feiten of fabels" passen.
Maar onbespoten hout van fruitbomen, wilg (geen treurwilg,)
Waarom geen treurwilg?

Plaats reactie