Brave Berryl, geelvoorhoofdamazone

Alles over papegaaien en wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Berichten: 416
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Brave Berryl, geelvoorhoofdamazone

Bericht door Bestuur SVP » januari 14, 2018, 12:57 pm

Samen met de bonte boertjes Odi en Toby en grijsje Sari kwam ook Berryl bij ons in de opvang. De vier vogels leefden al vele jaren samen, maar door ziekte moest er halsoverkop opvang worden gevonden. Want de vogels zaten alleen in huis, kregen wel verzorging, maar dit kon niet lang duren natuurlijk. Men benaderde ons en wij konden gelukkig heel snel een oplossing creëren. We haalden de vogels op, zorgden dat ze getest werden (alle vier helemaal gezond gelukkig!) en hun Vrolijke leventje kon beginnen! Met dank aan en veel respect voor de zorgzaamheid van de vorige eigenaar, die alles op alles zette om voor de vogels een goede opvang te regelen. Hoe het Sari, Toby en Odi in hun nieuwe leventje vergaat, hebben jullie al kunnen lezen. Nu is het de beurt aan geelvoorhoofdamazone Berryl.

Berryl is al een oudere man, we weten niet precies hoe oud, maar het zou zomaar eens 40 jaar of ouder kunnen zijn. Hij moet best van ver komen: zwakke pootjes, weinig grip, niet zo best evenwicht en zeker in het begin bang voor handen. Maar er wordt hard met hem gewerkt en hij doet zelf ook fantastisch zijn best. Dus hij gaat eigenlijk met sprongen vooruit! Kánjer! Hij is inmiddels heel overtuigend over op de pellets, juvenile, birdbread, allerlei soorten fruit en noten en heerlijke, gezonde papegaaiensnacks. Stapte hij eerst alleen maar op op de opstapstok, nu doet hij dat zelfs ook al op de blote hand! En maar al te graag, want hij weet natuurlijk dat hij dan wat lekkers krijgt of naar de speelboom mag. Dus dat opstappen, dat is de moeite waard :D

Het is natuurlijk wel een echte amazone, dus af en toe zijn de protesten niet van de lucht, als hij iets moet doen. Maar hij doet het vervolgens braaf, soms nog steeds mopperend, dus ja, gún zo'n amazone zijn lolletje :lol: . Hij komt er wel, die brave, dappere Berryl, die even moest wennen aan zijn nieuwe leventje, maar er nu intens van geniet! :amazone-papegaai-geel2

"O, wat vind ik het heerlijk buiten, met frisse lucht op mijn lijfje!"
Afbeelding

"Mmmmmm, fourageren, lekker werken voor mijn eten, leukleukleuk!"
Afbeelding


Welkom, mooie jongen, we zijn blij dat je er bent en dat je zo Vrolijk bent!

Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Berichten: 416
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Re: Brave Berryl, geelvoorhoofdamazone

Bericht door Bestuur SVP » februari 10, 2019, 6:33 pm

Al maanden geleden hebben wij besloten dat wij onze Berryl niet zouden herplaatsen. Hij had ondertussen flinke neurologische problemen gekregen, waardoor zijn coördinatie en evenwicht zeer wankel waren geworden. Ook zijn zicht is steeds slechter geworden, dus wij wilden hem weer een nieuwe situatie niet aandoen. Berryl mocht voor altijd blijven bij zijn opvanggezin, waar hij rustig en tevreden was en bescheiden genoot van zijn Vrolijke leventje. :)

Maar nu ... is onze lieve Berryl er niet meer. Hoewel hij steeds zwakker werd, kwam het moment van overlijden van deze mooie, groene man toch onverwacht. Afgelopen week vloog hij, van de ene minuut op de andere, over de regenboogbrug. Zoals hij was, ging hij ook: rustig, zonder drama, zachtjes en zoetjes. Wat zullen we hem missen, die dappere lieve Berryl. :amazone-papegaai-geel2


Dit staat op onze website over Berryl en zó zullen we hem ons altijd blijven herinneren:

"Berryl is al een oude man, we weten niet precies hoe oud, maar het zou zomaar eens 60 jaar of ouder kunnen zijn. Hij moest best van ver komen: zwakke pootjes, weinig grip, niet zo best evenwicht en zeker in het begin bang voor handen. En daar zijn nog neurologische problemen bij gekomen. Dus hij verdient én krijgt extra aandacht, een speciale behandeling, veel liefde en zorg. En hij doet zelf ook fantastisch zijn best. Kánjer!

Hij is inmiddels heel overtuigend over op de pellets, juvenile, birdbread, allerlei soorten fruit en noten en heerlijke, gezonde papegaaiensnacks. Stapte hij eerst alleen maar op op de opstapstok, nu doet hij dat ook op de blote hand! En maar al te graag, want hij weet natuurlijk dat hij dan wat lekkers krijgt of naar de speelboom mag. Dus dat opstappen, dat vindt-ie de moeite waard! Hij doet het wel heel voorzichtig, langzaampjes en wiebelig, vanwege zijn neurologische en evenwichtsproblemen. Maar heel rustigjes en in vertrouwen zit hij op zijn eigen veilige privéplekje, in het zonnetje, met een bakje met lekkertjes. Lieve Berryl is tevreden en wij zijn superblij met deze stokoude, dappere groene man! We hopen dat hij nog heel lang op zijn eigen rustige manier van zijn leventje zal kunnen genieten."

Dat laatste mocht, verdrietig genoeg, niet zo zijn. Maar Berryl'tje heeft wel tot het allerlaatste moment liefde, zorg en aandacht gekend en heeft daar intens van genoten. En daar genoten wij dan weer van.


Afbeelding

Dág lieve, groene, dappere, tevreden genietende kánjer, we gaan je zó missen! Dág, Berryl ....

Natas229
Berichten: 70
Lid geworden op: oktober 19, 2018, 9:40 am

Re: Brave Berryl, geelvoorhoofdamazone

Bericht door Natas229 » februari 11, 2019, 3:51 pm

De tranen springen in mijn ogen.
Rust zacht lieve Berryl.
Groetjes van Natasja
Luciano :grijze-roodstaart

AnneMarie-Caique1
Berichten: 19
Lid geworden op: december 18, 2017, 7:18 am

Re: Brave Berryl, geelvoorhoofdamazone

Bericht door AnneMarie-Caique1 » februari 11, 2019, 6:44 pm

:zwartmasker R.I.P. Berryl :amazone-papegaai-geel

Plaats reactie