Wat is er bereikt in 10 jaar?

Stichting Vrolijke Papegaai
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4865
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Wat is er bereikt in 10 jaar?

Bericht door Dorith »

Stichting Vrolijke Papegaai is opgericht op 4 oktober 2010, heel bewust op dierendag natuurlijk. We hebben een bewogen 10 jaar achter de rug, waarin heel veel gebeurd is:

* van het zoveelste papegaaienclubje naar een organisatie, die dierenwelzijn het allerhoogst in het vaandel heeft staan en dit op professionele manier uitvoert en uitdraagt.
* van een stichting met een enkele papegaai in de opvang tot de eerste en enige door de Nederlandse rijksoverheid erkende papegaaienopvang.
* van een klein groepje mensen naar een erkende ANBI-organisatie, dus een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling,
* van een onbekende club naar een toonaangevende papegaaienwelzijnsorganisatie.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, dat we in de afgelopen tien jaar heel veel papegaaien hebben kunnen helpen. Door onze workshops en andere educatieve activiteiten hebben we honderden deelnemers kunnen leren om beter om te gaan met hun papegaai(en). Ook hebben we heel veel papegaaien kunnen herplaatsen en aan een nieuw Vrolijk leventje kunnen helpen. We hebben dat met vele tientallen vrijwilligers gedaan, want Stichting Vrolijke Papegaai (SVP) is een vrijwilligersorganisatie zonder subsidies. Zonder al die vrijwilligers had SVP nooit kunnen worden wat het nu is.

DANK JULLIE WEL!

dank-je-wel-thank-you-dutch-type-lettering-heart-shaped-card-53493760.jpgWat cijfers over de afgelopen 10 jaren

Afbeelding1.pngworkshops

We hebben totaal zo’n 100 workshops gegeven, basis- en vervolg. We begonnen met huisbezoeken, maar dit ging aan eigen succes ten onder, de vraag was té groot. Daarom heeft onze papegaaiengedragsdeskundige samen met zeer ervaren vrijwilligers een basisworkshop ontwikkeld die in de loop der jaren steeds vollediger is geworden.

Naar schatting zijn er rond de 80 basisworkshops gegeven, met gemiddeld 18 deelnemers. Dat betekent dat er rond 1.440 mensen onze basisworkshops hebben gevolgd.
ws mensen.jpg
ws gaaien.jpg
Deze foto’s zijn van vóór de coronatijd!

Daarnaast geven we al jaren onze vervolgworkshop. Verdieping en verbreding van de kennis van de basisworkshop bleek dringend nodig. Dus zijn de SVP-papegaaiengedragsdeskundige en deskundige vrijwilligers weer aan de slag gegaan om de eerste vervolgworkshop in Nederland te ontwikkelen. Ook deze trok veel deelnemers, afkomstig van onze basisworkshops. Er zijn rond de 20 vervolgworkshops gegeven met gemiddeld 18 deelnemers. Dus 360 mensen hebben nog meer kennis opgedaan over onze gevleugelde vrienden.

Tel je de deelnemers aan basis- en vervolgworkshops bij elkaar op, dan komen we op maar liefst zo’n 1.800 mensen die zich bij ons verdiept hebben in theorie- en praktijkkennis en -vaardigheden over papegaaien!

Ervan uitgaande dat deze mensen gemiddeld zo’n 2 à 3 papegaaien hebben, betekent dat dat we tussen de 4.000 en 5.000 papegaaien hebben kunnen helpen aan een (nog) beter, gezonder, gelukkiger en Vrolijker leventje!

Herplaatste papegaaien

Naast kennisoverdracht is herplaatsing onze tweede doelstelling. Ook daarbij hebben we gelukkig heel wat kunnen bereiken.

Al heel snel na onze oprichting kwamen de eerste vragen binnen bij ons om papegaaien op te vangen, te heropvoeden en te herplaatsen. Daar zijn we dus ook al heel snel mee begonnen. Was het de eerste jaren nog mondjesmaat, een paar papegaaien per jaar, de laatste 6 à 7 jaar stijgt het aantal te herplaatsen papegaaien meer en meer. De papegaaien worden om allerlei redenen aan ons afgestaan: ziekte, overlijden, veranderde privé-situatie, ongewenst gedrag, alleen in huis achtergebleven (ja, ook dat gebeurt!). En altijd zijn ze welkom bij ons, altijd proberen we verdrietige situaties te helpen oplossen. En altijd vinden we een nieuw huisje voor ze, áltijd! Soms al heel snel, soms na meer dan een jaar in de opvang, soms met aangepaste omstandigheden. Maar áltijd, áltijd komen onze opvangpapegaaien na verloop van tijd thuis! Daar doen we het voor.

174.gif


Van 4 oktober 2010 tot 4 oktober 2020 hebben wij maar liefst 174 (!!) papegaaien kunnen herplaatsen. Op dit moment zijn er ook nog 15 papegaaien in de opvang, sommige al aan het logeren. Als we uitgaan van 120 maanden SVP, dan zijn er dus al die 10 jaren per maand gemiddeld 1,45 papegaaien herplaatst, per jaar gemiddeld 17,4 papegaaien! Iedere maand weer, ieder jaar weer! Waarbij COVID-19 overigens het laatste half jaar voor een flinke vertraging heeft gezorgd, omdat er al die maanden geen papegaaien herplaatst konden worden. Dus zonder die omstandigheden zouden het er nog meer zijn geweest. Wellicht zouden dan de huidige 15 opvangertjes ook bijna allemaal al hun thuisje hebben gevonden.

We hebben het over 73 grijze roodstaartpapegaaien (Congo en Timneh), 27 amazones (verschillende soorten), 18 ara’s (van klein tot groot),18 edelpapegaaien, 13 kaketoes (verschillende soorten), maar ook 6 caiques, 10 bonte boertjes, 4 meijerpapegaaien, 2 pyrrhura's, 1 jardinepapegaai en 3 zonparkieten. Echt voor elk wat wils!

:grijze-roodstaart :grijze-roodstaart :amazone-papegaai-geel :amazone-papegaai-geel2 :groenvleugel-ara edelpapegaai5 :grijze-roodstaart2 :kaketoe-inca :kaketoe-oranjekuif2 :meyer :senegal :witbuik-caique :ara-blauwgeel :dwergara :zwartmasker :kaketoe-rose

toekomst

We gaan dus dóór, met de herplaatsing van papegaaien en met onze workshops. Door COVID-19 is de herplaatsing van opvangpapegaaien wat trager gegaan, simpelweg omdat we geen workshops konden geven. En die zijn nu eenmaal verplicht voor mensen die bij SVP een papegaai willen adopteren. We doen geen water in de wijn wat dat betreft: ook de opvangertjes die vlak voor corona zijn binnengekomen, verdienen nieuwe baasjes die beschikken over basiskennis en noodzakelijke praktijkvaardigheden!

Daarom is de theorie van onze basisworkshop gedigitaliseerd, zodat mensen deze kennis thuis, op hun eigen moment en tempo, tot zich kunnen nemen. Bij de basisworkshop zit ook een (coronaproof) praktijksessie, waarbij men de basisvaardigheden kan leren, maar ook kennis kan maken met onze opvangpapegaaien! De vervolgworkshop wordt ook gedigitaliseerd, daarmee hopen we binnenkort weer op te starten op een COVID 19-veilige manier. Ook bij deze vervolgworkshop kunnen mensen gebruik maken van de aansluitende praktijksessie. Hier onze workshops en alle informatie https://elearning.vrolijkepapegaai.nl/

Zo borgen we onze beide doelstellingen, het geven van voorlichting én het herplaatsen van papegaaien, op een toekomstbestendige manier. Want we zijn al, nee pás, 10 jaar bezig! Daar willen we nog heel veel jaren bij kunnen gaan optellen, want des te meer papegaaien kunnen we helpen aan een gezonder, een gelukkiger, een liefdevoller, een VROLIJKER leven!

wegwijzer.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino :grijze-roodstaart Paco :ara-blauwgeel Milo :kaketoe Sjaak
Plaats reactie