Janneke van Leiden

Alles over papegaaien en wat daarmee te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Bestuur SVP
Berichten: 460
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Janneke van Leiden

Bericht door Bestuur SVP »

Wat is het toch fijn als mensen ons weten te vinden! Dat zorgt er regelmatig voor, dat we een papegaai echt heel erg kunnen helpen. Zo dus ook met onze Janneke, een opvangamazone (geelvoorhoofd) die uit Leiden komt ;) .

Een poosje geleden werden wij gebeld door paraveterinair Charlotte van Dierenkliniek 't Leidse Land (leiderdorp@leidse-land.nl), dat zij een oude amazone had behandeld die dringend herplaatst moest worden. De geelvoorhoofdamazone was van een meneer die de vogel vanwege gezondheidsredenen al lang niet optimaal had kunnen verzorgen, dus de hulp en de buurvrouw hadden deze taak zo goed mogelijk op zich genomen. Maar nu was de eigenaar helaas overleden en moest de vogel herplaatst. Maar waarnaartoe? De amazone had ook medische zorg nodig, dus de twee dames bezochten de dierenkliniek. En zo ging het balletje rollen: de dames zaten met de handen in het haar, paraveterinair Charlotte ging op internet zoeken naar een vertrouwde en goede opvangmogelijkheid en vond Stichting Vrolijke Papegaai. Ze belde ons en ... de amazone werd op de kortst mogelijke termijn opgehaald en met open armen in de opvang opgenomen bij ons. Zo fijn als dat in samenwerking met iedereen zo snel en goed geregeld kan worden, allemaal met hetzelfde doel voor ogen: de papegaai redden en een heerlijk leventje gaan geven!

Er was/is nauwelijks iets bekend over de papegaai: geslacht onbekend, naam onbekend, leeftijd onbekend. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat de vogel zéker een jaar of 40 zou moeten zijn. Omdat de amazone uit Leiden afkomstig is, hebben we "hem" in eerste instantie Jantje (van Leiden)
genoemd. Natuurlijk moest Jantje getest worden, gesext, extra opgelapt worden door middel van een vitamineboost, de snavel en nagels goed bijwerken. Dat is allemaal direct gebeurd en tot de uitslagen bekend waren, moest Jantje in quarantaine. Maar ook daar genoot hij al van: aandacht, goed voer, met kooitje en al naar buiten, lekker douchen, zelfs dat was al feest voor hem. Zijn kopje en oogopslag werden met de dag relaxter en vrolijker. Zo dankbaar en mooi om te zien!

Gelukkig bleken alle testuitslagen goed te zijn en was Jantje dus ... een meisje :lol: . Daarom hebben we haar Janneke genoemd, een lieve naam voor een hele lieve en o zo dankbare vogel. Janneke is nu dus uit quarantaine, zit in een wereld zonder tralies op de buitenboom te genieten van alle nieuwe en fijne dingen, van soortgenoten, van het zonnetje en de buitenlucht, van alle heerlijke pellets en papegaaiensnackjes. Haar evenwicht is nog uitgesproken slecht, haar pootjes zijn nog zwak, maar dat gaat allemaal goed komen. Ze zit op dikke en dunne takken en touwen, die soms lekker schuin hangen. Dus die pootjes, die ontwikkelen zich wel! Dat evenwicht, dat komt er wel! Ze stapt al, heel voorzichtig want wiebelig, op een opstapstok, gaat mensen stiekempjes steeds leuker vinden in plaats van griezelig, kijkt haar kraaloogjes uit naar soortgenoten, honden, katten, kippen en geniet intens en overduidelijk van sproeien en douchen en alle andere nieuwe fijne ervaringen. Die Janneke, die komt er wel, onze dappere Leidse dame!
:amazone-papegaai-geel2

Wat geniet Janneke van de buitenlucht, de zon, de tralieloze grote wereld
Afbeelding

Heerlijk gesproeid, misschien wel voor het eerst van haar leven?
Afbeelding

En snoepen, dat doet mevrouwtje ook héél graag!
Afbeelding

Welkom, mooie lieve Janneke van Leiden, in jouw Vrolijke leven. Geniet ervan, want je hebt het zó verdiend!

Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Bestuur SVP
Berichten: 460
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Re: Janneke van Leiden

Bericht door Bestuur SVP »

Lieve Janneke valt echt met haar gaaiengatje in de roomboter! Want ze is uit logeren, naar mensen die heel bewust en weldoordacht kiezen voor een volwassen, liefst zelfs oudere papegaai! Zo fijn als mensen nadenken over hun eigen situatie en over wat ze kunnen bieden aan een papegaai, die hopelijk nog heel veel jaren in hun leven zal zijn. Janneke boft ermee, want ze werd met open armen ontvangen en alle - voor deze dame wat aangepaste - voorzieningen stonden klaar voor haar. De eerste berichten zijn heel positief en enthousiast, er wordt veel van dit dappere lieve Vrolijkerdje gehouden. Wat heerlijk!

Lieve Janneke, als je je tijdens je logeerpartij net zo goed en dapper gedraagt als in de opvang, dan wordt het een Vrolijke en hopelijk heel lange logeerpartij voor jou, lieve meid! :amazone-papegaai-geel2
Janneke buiten.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bestuur SVP
Bestuur SVP
Berichten: 460
Lid geworden op: november 8, 2013, 1:24 pm

Re: Janneke van Leiden

Bericht door Bestuur SVP »

Onze wens is uitgekomen: lieve, dappere, oude Janneke is geadopteerd! We zijn altijd blij als een papegaai wordt geadopteerd, maar - eerlijk is eerlijk - bij sommige papegaaien zijn we daar nóg blijer om! Want Janneke verdient het zo, dat ze een heerlijk leventje heeft. En dat heeft ze bij haar adoptiegezin, dat is zonder twijfel! Als je heel weloverwogen kiest voor een oudere papegaai, een papegaai die gedurende haar lange leven wat beperkingen heeft opgelopen, als je daar allerlei voorzieningen voor bedenkt en maakt, dán heb je het dierenhart op de juiste plaats! Dat is het geval met de mensen die Janneke hebben geadopteerd, ze zijn heel gemotiveerd om Janneke een heerlijk leventje te bieden en houden erg veel van dit o zo lieve, vrolijke, dappere dametje! Zo fijn voor Janneke, ze geeft die liefde en dat vertrouwen ook dubbel en dwars terug. Deze adoptie van dit unieke, geweldige papegaaien-omaatje komt in ons hart binnen!
:amazone-papegaai-geel2

Janneke buiten.jpg
Dag lieve, lieve meid, het ga je goed, kanjertje! Maar daar hebben we alle vertrouwen in.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie